Weber Bukarestben: Romániának büszkének kellene lennie Kövesire, Johannis kiváló vezető

Hírösszefoglaló 2019. március 16., 16:59

Romániának büszkének kellene lennie arra, hogy az első európai főügyész egy honfitársuk lehet – jelentette ki szombaton Manfred Weber az Európai Néppárt (EPP) helyi és regionális vezetőinek bukaresti csúcstalálkozóján.

Fotó: Presidency.ro

A néppárt részéről az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelölt Weber megerősítette: az EPP támogatja Laura Codruţa Kövesi főügyészi kinevezését. „Először lesz egy európai főügyészünk, akinek lehetősége lesz felvenni a harcot a korrupcióval nemcsak nemzeti, de európai szinten is. Erre a funkcióra egy román jelölt a legesélyesebb.

Számomra meglepő, hogy a román kormány nem támogatja ezt a hölgyet. Romániának büszkének kellene lennie arra, hogy az első európai főügyész egy honfitársuk lehet. Mi mindenben támogatjuk kinevezését”

– mondta az Agerpres szerint Weber.

Az EPP csúcsjelöltje „tragédiának” nevezte, hogy Románia már nem vesz részt a főbb európai döntések meghozatalában, és azt mondta, hogy

létezik egy ember, aki megmutatta, hogy továbbra is bízni lehet a román jövőben, és ez Klaus Johannis, a „kitűnő vezető”.

A néppárti EB-elnökjelölt megállapította: Romániában, ahogyan más európai országokban is, vannak olyan pártok, amelyek Európa-ellenes, populista retorikát folytatnak.

{K1}

A Fidesz esetleges kizárására utalva Weber azt mondta: ez ügyben egyelőre minden lehetőség nyitva áll.

„Lehetőségem volt kedden találkozni Orbán Viktor miniszterelnökkel Budapesten, megvitattuk azokat a kérdéseket, amelyekkel szembe kell néznünk. Az EPP az értékek, az alapelvek, a közös meggyőződések pártja, és ezért garantálnunk kell, hogy minden fél tiszteletben tartja ezeket és beépíti saját programjába is, ezért most tárgyalásokban vagyunk valamennyi féllel, az EPP-család összes pártjával, hogy felkészüljenek a kedden esedékes szavazásra. (...)

A legfontosabb üzenetünk, hogy az értékek pártja vagyunk, magyar barátainknak pedig azt a kérdést kell megválaszolniuk, hogy tiszteletben tartják-e vagy sem ezeket az elveket

– mondta Weber.

{K2}