Gyászolva rajtol a száguldó cirkusz a hétvégi Ausztrál Nagydíjjal

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2019. március 16., 10:59

A versenyigazgató Charlie Whiting tragikus halála árnyékolja be a Forma–1 hétvégi szezonnyitóját. Az idei szabálymódosítások közül a leggyorsabb versenykörért járó pluszpont tűnik a legérdekesebbnek, miközben a Ferrari immár komoly riválisa lehet a címvédő Mercedesnek.

Búcsú. Charlie Whiting nélkül íródik tovább a Forma–1-es történelem Fotó: Formula1.com

Tragikus hírre virradt csütörtökön a Forma–1: három nappal a 2019-es szezonnyitó Ausztrál Nagydíj előtt elhunyt a versenyigazgató, Charlie Whiting. A szakember – akinek a neve az évek során egybeforrt a száguldó cirkuszéval – tüdőembólia következtében, 66 éves korában távozott az élők sorából. „Központi és megkerülhetetlen szereplője volt ő a Forma–1-nek. Olyan személy, aki megtestesítette az etikát és ennek a fantasztikus sportnak a szellemiségét. Egy hűséges barátot és egy karizmatikus nagykövetet veszítettünk el” – fogalmazott Jean Todt, az FIA elnöke.

A hétvégi versenyre ideiglenesen az ausztrál Michael Masitot bízták meg a versenyigazgatói szerepkörrel, de egyelőre mindenki úgy érzi, hogy Whiting pótolhatatlan.

Ahogyan azt a lesújtó hírtől ledöbbent pilóták is egybehangzóan jelezték a délelőtti sajtótájékoztatón: kulcspillére volt a Forma–1-nek; ikonikus, megbízható és elszánt alakja az autós gyorsasági világbajnokságnak, ahová 1977-ben került, hogy aztán 1997-től versenyigazgatóként hozzon döntéseket.

„Régóta ismertem őt, és ő mindig is a mi emberünk, a pilóták embere volt. Bármikor bármit kérdezhettél tőle, az ajtója mindig nyitva állt. Egy versenyző volt, és egy nagyon rendes fickó” – mondta Sebastian Vettel, a Ferrari pilótája. Daniel Ricciardo, a Renault versenyzője szerint gyorsan repül az idő, fontos megbecsülni minden pillanatot. Biztos abban, hogy ezen a hétvégén mindenki szenvedéllyel fog versenyezni, és eszükbe jut majd, hogy mennyire szerencsések.

Újoncavatással kezdődik a szezon

A show-nak ugyanis folytatódnia kell, a veszteség terhe mellett pedig az eredeti tervek szerint hétvégén elrajtol a 2019-es világbajnokság mezőnye Melbourne-ben, ott ahol az Ausztrál Nagydíj vasárnapi futama romániai idő szerint 7.10 órakor kezdődik.

Az ötszörös világbajnok és címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a szezonnyitó Forma-1-es Ausztrál Nagydíj szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti az élről. A pénteki két szabadedzés után a szombati harmadik gyakorlást is megnyerő Hamiltonnak ez pályafutása 84., Ausztráliában pedig a nyolcadik győztes időmérője. A címvédő 1:20.486 perces pályacsúccsal végzett az élen. Mellőle csapattársa, a finn Valtteri Bottas, a harmadik helyről pedig a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, a Ferrari német pilótája indul majd. Utóbbi több mint hét tizedmásodperccel rosszabb időt autózott, mint Hamilton.

Ezen a versenyen tér vissza több mint nyolcéves kihagyás után a lengyel Robert Kubica, akinek ígéretes pályafutása elé 2011 februárjában egy szerencsétlen ralibaleset gördített akadályokat. A Forma–1-ben viszont már korábban is volt arra példa, hogy pilóták sérülés után tértek vissza, így például egykoron Niki Lauda, Felipe Massa, Juan Manuel Fangio, Mika Hakkinen vagy éppen Johnny Herbert volt a Kubicáéhoz hasonló helyzetben. A lengyel pilóta elmondása alapján nincs sok ideje izgulni, mert teljes mértékben az előtte álló feladatra összpontosít. „Sok minden megváltozott, amióta utoljára itt versenyeztem. Megpróbálok felkészülni és megtanulni mindent, amit lehet az új Forma–1-ről” – közölte.

A címvédő Lewis Hamilton az élről kezdi az új idényt Fotó: Nemzetisport.hu/AFP

Kubica, mint ismeretes, a Williams-istálló Mercedes motorral ellátott autójában gördül ki a pályára, mellette a brit George Russel újoncként kormányozza majd a csapat másik versenygépét. Most debütál majd a száguldó cirkuszban Lando Norris is, a McLaren színeiben, valamint a thaiföldi Alexander Albon a Toro Rossónál. A volt Force India Racing Point néven indul idén, az idei Kínai Nagydíj pedig a Forma–1 történetének ezredik futama lesz.

A 2019-es rajtlista
Mercedes (Mercedes motor): Lewis Hamilton, Valtteri Bottas
Ferrari (Ferrari): Sebastian Vettel, Charles Leclerc
Red Bull (Honda): Pierre Gasly, Max Verstappen
Racing Point (Mercedes): Sergio Pérez, Lance Stroll
Williams (Mercedes): Robert Kubica, George Russel
Renault (Renault): Nico Hülkenberg, Daniel Ricciardo
Toro Rosso (Honda): Danyiil Kvjat, Alexander Albon
Haas (Ferrari): Kevin Magnssen, Romain Grosjean
McLaren (Renault): ifj. Carlos Sainz, Lando Norris
Alfa Romeo (Ferrari): Kimi Raikkönen, Antonio Giovinazzi
Pluszpontot hozhat egy új taktika

Az idei szezon december elsejéig tart, ezért szoros küzdelemre van kilátás az idényben.

A Mercedesszel címvédő Lewis Hamiltont az idei szezonban is főesélyesnek tartják a szakemberek, ugyanakkor a tesztelések alapján gyorsnak ígérkező Ferrarit kormányzó Vettel sokkal nagyobb reményekkel és elvárásokkal vág neki a sorozatnak.

A tesztidényt „megnyerte” Hamilton előtt, ugyanakkor csapattársa, Leclerc is jobb köridőt ment a Mercedest kormányzó Valtteri Bottasnál.

Az autókat érintő kisebb technikai szabályváltoztatások mellett a legnagyobb újdonságot az jelenti idén, hogy ezentúl a futamokon egy pluszpontot kap majd az a legjobb tíz között végző pilóta, aki megfutja a leggyorsabb kört. Ez a szabály tavaly Bottasnak kedvezett volna, hiszen összesen plusz hat ponttal az ötödik helyett bronzérmes lett volna a Mercedesszel.

„Most, hogy eleve tudjuk, új szabály lép életbe, másképpen fogunk versenyezni. Ha például valakinek módjában áll pozícióvesztés nélkül kerékcserét végrehajtani a futam hajrájában, várhatóan meg fogja próbálni, hogy gyors kört futhasson a végén. De ha a győzelemért vagy a dobogós helyezésekért versenyzel, ez úgyis másodlagos marad, és inkább arra koncentrálsz. Ez egy újabb tényező lesz, ami érdekesebbé fogja tenni a versenyt” – vélekedett a finn pilóta. Csapattársa, Hamilton is kíváncsian várja ki, milyen taktikát választ majd emiatt, Vettel ugyanakkor nem számít jelentős változásra a pluszpontokkal kecsegető szabálymódosítástól.

A Forma–1-es időmérőedzéseket és a vasárnapi futamokat Romániában a DigiSport, Magyarországon pedig az M4 Sport közvetíti élőben.

A 2019-es versenynaptár
Március 17.: Ausztrál Nagydíj, Melbourne. Március 31.: Bahreini Nagydíj, Szahír. Április 14.: Kínai Nagydíj, Sanghaj. Április 28.: Azeri Nagydíj, Baki. Május 12.: Spanyol Nagydíj, Barcelona. Május 26.: Monacói Nagydíj, Monte-Carlo. Június 9.: Kanadai Nagydíj, Montreal. Június 23.: Francia Nagydíj, Paul Ricard. Június 30.: Osztrák Nagydíj, Red Bull Ring. Július 14.: Brit Nagydíj, Silverstone. Július 28.: Német Nagydíj, Hockenheim. Augusztus 4.: Magyar Nagydíj, Mogyoród. Szeptember 1.: Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps. Szeptember 8.: Olasz Nagydíj, Monza. Szeptember 22.: Szingapúri Nagydíj, Szingapúr. Szeptember 29.: Orosz Nagydíj, Szocsi. Október 13.: Japán Nagydíj, Szuzuka. Október 27.: Mexikói Nagydíj, Mexikóváros. November 3.: Amerikai Nagydíj, Austin. November 17.: Brazil Nagydíj, São Paulo. December 1.: Abu-dzabi Nagydíj, Abu-Dzabi.