Romániában és Magyarországon is megfordult tavaly az új-zélandi mészárlás elkövetője

Krónika 2019. március 15., 23:08

Romániában és Magyarországon is megfordult az új-zélandi mecsetek elleni támadásokat végrehajtó ausztrál férfi, akinek fegyverein a törökök ellen küzdő történelmi személyiségek nevei és muszlim vereségeket jelző történelmi dátumok is fel voltak tüntetve.

Videofelvételről készült kép az új-zélandi Christchurchben történt terrortámadás egyik elkövetőjéről, Branton Tarrantról

Az eddigi információk szerint negyvenkilencen életüket vesztették, több mint húszan pedig megsebesültek az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen összehangoltan elkövetett pénteki terrortámadás során. A rendőrség három férfit és egy nőt vett őrizetbe a merényletekkel összefüggésben, és az egyik gyanúsított egy 28 éves ausztrál férfi.

Brenton Tarrant a fejére szerelt kamera segítségével a Facebookon élőben közvetítette ámokfutását a Maszdzsid an-Núr mecsetnél.

A férfi a közvetítés előtt közölt egy 74 oldalas kiáltványt, amelyben leszögezi: fehér bőrű ausztrál, rasszista, tettét bevándorlás-ellenessége motiválta. Utólag kiderült, az elkövető által használt fegyvereket szinte ellepték a fehér festékkel felvitt szélsőjobboldali és fehér felsőbbrendűséget hirdető feliratok. A gyilkoló szerszámokon muszlim vereségeket jelző történelmi dátumokat is ki lehet venni, mint például Bécs 1683, ami utalás az osztrák főváros Ottomán Birodalom általi sikertelen ostromára, vagy Akko 1189, utalva a mai Izrael területén fekvő város harmadik keresztes hadjárat alatti ostromára.

A fegyvereken cirill írással olyan történelmi szerb vezetők neve is szerepel, akik az 500 éves ottomán uralom ellen harcoltak a Balkánon. Az AP riportja szerint az egyik fegyveren a törökök ellen harcoló Hunyadi János, illetve az egyik táron a 15. században élt Horogszegi Szilágyi Mihály, a Magyar Királyság régense, erdélyi vajda neve is fel volt tüntetve. Hasonlóképpen feltűnik Șerban Cantacuzino havasalföldi fejedelem és Ștefan cel Mare (Nagy István) moldvai vajda neve is az egyik táron, illetve a fegyveren.

Vizsgálatot indított a bolgár vádhatóság az elkövető ellen a férfi esetleges bulgáriai kapcsolatai miatt – közölte Szotir Cacarov bolgár főügyész péntek este, miután kormánytagokkal és a bolgár hírszerzési hatóságok képviselőivel tanácskozott. Az eddigi adatok szerint a 28 éves Tarrant Bulgáriában, Romániában és Magyarországon is megfordult. Szotir Cacarov bolgár főügyész szerint a férfi 2018 november 9. és 15. között turistaként tartózkodott Bulgáriában, ahol történelmi jelentőségű helyeket látogatott meg. Ezt követően november 15-én repülőgépen Bukarestbe utazott tovább, ahol autót bérelt, majd Magyarországra látogatott.

Mint mondta, a vizsgálat célja, hogy megállapítsák, „az a verzió, miszerint történelmi helyeket akart meglátogatni és a balkáni országok történetéről akart tanulni, helytálló-e vagy esetleg más indítékai voltak”. Cacarov szerint 2016. december 28. és 30. között a merénylő balkáni országokban is megfordult, így a többi között Szerbiában, Horvátországban, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában is járt. Hangsúlyozta: a bolgár hatóságok most azon dolgoznak, hogy kiderítsék, a merénylő rendelkezett-e Bulgáriában kapcsolatokkal.