Csak a bennmaradó uniós tagországok beleegyezésével lehet halasztani a Brexitet

MTI 2019. március 15., 09:35

Amennyiben az Egyesült Királyság az uniós tagság megszűnése határidejének elhalasztása mellett határoz, az Európai Unió Szerződése 50. cikkelyének értelmében az unióban maradó mind a 27 tagállam egybehangzó hozzájárulása szükséges ehhez – jelentette ki egy neve elhallgatását kérő uniós szóvivő cs

Theresa May a parlamentben Fotó: Híradó.hu/MTI/AP/Brit parlament/Mark Duffy

A szóvivő hangsúlyozta, Nagy-Britanniának minden esetben indokolnia kell döntését, akkor is, ha az uniós tagsága megszűnésének hónap végén esedékes elhalasztásáról határoz.

Az uniós tagországok vezetőit tömörítő tanács feladata, hogy megvizsgálja az ilyen irányú kérést, annak okait és a lehetséges halasztás időtartamát. A tanács tagjainak azonban döntésükben elsőbbséget kell biztosítaniuk az uniós intézmények zavartalan működésének – emelte ki.

A londoni alsóház csütörtök esti szavazásán támogatta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) elhalasztását célzó kormányzati beterjesztést.

A kormány június 30-áig kéri a hosszabbítást, de ez a viszonylag rövid, meghatározott ideig szóló halasztás az indítvány szerint akkor reális, ha az alsóház március 20-áig – a jövő heti EU-csúcs kezdete előtti nap végéig – elfogadja a Brexit feltételrendszerét tartalmazó, eddig kétszer is nagy többséggel elutasított megállapodást. Ebben az esetben a halasztás célja az, hogy legyen idő a kilépéshez szükséges jogszabálytervezetek törvénybe iktatására.

Egyelőre nem ismert, hogy a kormány mikor terjeszti harmadszor is a Brexit-megállapodást az alsóház elé vitára és szavazásra. Theresa May konzervatív párti miniszterelnök azonban már a csütörtöki szavazás előtti napon, a halasztási kezdeményezésről szóló indítványt beterjesztő alsóházi felszólalásában figyelmeztette a képviselőket arra, hogy ha a ház továbbra sem támogatja a Brexit-feltételekről szóló egyezséget – amelyet a törvényhozók először januárban, majd e héten ismét nagy többséggel elutasítottak –, akkor a Brexit sokkal hosszabb idejű halasztására lesz szükség. A londoni alsóház ugyanis elutasította annak a lehetőségét, hogy az Egyesült Királyság bármikor, bármilyen körülmények között a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból.

Theresa May kormányfő 2017. március 29-én jelentette be a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását. A cikkely szabályozza a kilépési folyamatot, amelyre alapesetben - ha a felek korábbi dátumban nem állapodnak meg - kétévi időtávlatot biztosít. Ennek alapján a határidő idén március 29-én lejár, és a jelenlegi törvényi helyzet alapján aznap a brit EU-tagság automatikusan megszűnik, akár sikerül erről megállapodást kötni, akár nem.

A határidő meghosszabbítására az 50. cikkely lehetőség ad, de ehhez az EU-ban maradó 27 ország egyhangú hozzájárulása szükséges. A hosszabbítási kérést a 27-ek várhatóan a jövő heti EU-csúcsértekezleten vitatják meg.