Véres merényletet követtek el két mecsetnél Új-Zélandon, negyvenkilencre emelkedett a halottak száma

Krónika , MTI 2019. március 15., 08:05

Két mecsetnél összesen negyvenkilenc ember vesztette életét fegyveres merényletben az új-zélandi Christchurchben. Négy embert őrizetbe vettek, egyikük, egy ausztrál férfi élőben közvetítette a támadást a világhálón.

Állig felfegyverzett rendőrök járőröznek a városban a támadás után Fotó: AP

Az Otago Daily Times új-zélandi hírportál ugyanakkor olyan részleteket közölt, amelyeket a hatóságok vélhetően még bizalmasan akarnak kezelni: az egyik, valószínűleg ausztrál születésű elkövető a Facebook-on élőben közvetítette saját gyilkos tettét. A két mecset közel, mindössze néhány kilométerre fekszik egymástól. A portál úgy tudja, hogy a közelben egy gépkocsiban bombát találtak, és az egyik fegyverest egy kórház előtt fogták el.

Ez Új-Zéland egyik legsötétebb napja” – jelentette ki sajtóértekezletén Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök.

A kormányfő hozzátette: rendkívüli kegyetlenséggel elkövetett, példa nélkül álló erőszakos cselekményről van szó. Péntek reggeli sajtótájékoztatóján a miniszterelnök bejelentette: negyvenre emelkedett a halálos áldozatok száma, ugyanakkor több mint húszan megsebesültek. A rendőrség tájékoztatása szerint négy embert vettek őrizetbe a merénylet nyomán, a gyanúsítottak egyike nő. Mike Bush rendőrfőkapitány később arról adott tájékoztatást, hogy 49-re emelkedett a Christchurchben két mecset ellen összehangoltan elkövetett pénteki terrortámadás halálos áldozatainak száma. Korábban negyven halálos áldozatról és húsz súlyos sebesültről szóltak a jelentések.

A város központjában lévő Maszdzsid al-Núr mecsetnél 41, Linwood külső kerület mecseténél hét ember halt meg, egy pedig kórházba szállítása után vesztette életét – mondta a rendőrfőkapitány, aki „nagyon alaposan kiterveltnek” nevezte a kettős merényletet. Mike Bush elmondta, hogy a rendőrség több házilag készített, járművekhez erősített robbanószerkezetet talált a mecsetek környékén, ezeket hatástalanították.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök közölte, az új-zélandi hatóságok által őrizetbe vett gyanúsítottak egyike ausztrál állampolgár. A kormányfő szerint agresszív viselkedésű, jobboldali szélsőséges férfi az illető. Nem hivatalos értesülések szerint Brenton Tarrantról van szó, aki több oldalas kiáltványban tárta a nyilvánosság elé, hogy terrortámadásról van szó, amely előkészítésének már két évvel ezelőtt nekilátott. A 28 éves férfi több mint negyedórán keresztül élőben közvetítette a világhálón, amint besétál az Al Noor mecsetbe, ahol azonnal elkezd lövöldözni, később kimegy lőszerért az autójába, és úgy folytatja tovább a gyilkolást. A Facebook és a Twitter egyaránt törölte a támadó profilját.

A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy mindenki maradjon otthonában, és az iskolákat is bezárták. Az első hírügynökségi jelentések még nem szóltak arról, hányan haltak meg, szemtanúk által adott információk alapján csak annyit lehetett tudni, hogy egy katonai egyenruhába öltözött férfi belépett a mecsetbe, majd több tucat lövést lehetett hallani, ezután embereket lehetett látni, amint kiszaladnak az utcára. A fegyveres elmenekült a helyszínről.

Fotó: ABC News

Az új-zélandi rádió szerint a merénylet pillanatában mintegy 300 ember tartózkodott az imahelyen. Musztafa Faruk, a helyi muzulmán közösség egyik szóvivője szerint mintegy ötszázan voltak a mecsetben. Kiderült, hogy egy bangladesi krikettcsapat is a helyszínre tartott, de még nem szálltak le a buszról, így közülük senkinek sem esett baja.