Magyarellenes újságíró-műsorvezető nyitja a román liberálisok EP-jelöltlistáját

Krónika 2019. március 14., 16:55

Rareş Bogdan televíziós műsorvezetőt rangsorolta a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetősége az alakulat európai parlamenti jelöltlistája élére.

Ludovic Orban pártelnök (balra) és Rareș Bogdan, a liberálisok friss szerzeménye Fotó: PNL

Az ellenzéki alakulat országos politikai tanácsa csütörtökön döntött az EP-választásra összeállított jelöltlistáról. Ennek megfelelően az első helyen Rareş Bogdan, a bukaresti Realitatea hírtelevízió munkatársa szerepel, őt követi Mircea Hava gyulafehérvári polgármester, Siegfried Mureşan jelenlegi EP-képviselő, Vasile Blaga korábbi belügyminiszter, továbbá Adina Vălean és Daniel Buda jelenlegi eurohonatya. Befutóhelyet kapott még a listán többek között Gheorghe Falcă, Arad polgármestere is.

Ludovic Orban pártelnök „a hazugság és a visszaélések elleni küzdelem bajnokaként” mutatta be a lista első helyére rangsorolt televíziós műsorvezetőt, aki egyúttal be is iratkozott a PNL-be.

Rareş Bogdan közölte, élete legnehezebb döntését hozta meg, és nehéz szívvel hagyja ott a sajtót, ám mindent meg akar tenni annak érdekében, hogy Románia ne maradjon a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) „fogságában”. Bár eredetileg úgy gondolta, hogy hetente legalább kétszer továbbra is megrendezi Hatalmi játszmák című műsorát a Realitatea képernyőjén, Cosmin Gușă, a csatorna tulajdonosa közölte: erre nem lesz lehetőség, mivel az audiovizuális törvény tiltja, hogy politikusok műsort vezessenek, ezért útjaik szétválnak.

Az egyébként Kolozs megyei származású Rareş Bogdan heves magyarellenes kirohanásairól híresült el az elmúlt években, kirekesztő, a magyarokat sértő kijelentései miatt az Audiovizuális Tanács (CNA) többször megbüntette a csatornát. Bogdan vesszőparipája, hogy az erdélyi, székelyföldi magyarok autonómiatörekvése szegregációs célokat követ, Budapest nemzetpolitikája pedig Erdély elszakítását, Nagy-Magyarország visszaállítását kívánja elérni. A politikába frissen átigazolt Bogdan csütörtökön úgy vélekedett: a román balliberális koalíciónak a Kelemen Hunor vezette RMDSZ-szel kötött megállapodása „veszélyt jelent Románia nemzeti egységére”.