Precíziós onkológia – elérhető Erdélyben is! (x)

2019. március 13., 11:49

Bő egy hónapja beszélgettünk dr. Peták Istvánnal a precíziós onkológia lehetőségeiről és előnyeiről. A rákos megbetegedésekben segítséget nyújtó eljárás ma már Romániában is elérhetővé váltak bizonyos intézményekben – ennek hátteréről és ügymenetéről mesélt a kutatóorvos.

Peták István: jó azt látni, hogy Közép- és Kelet-Európa is nyit az újszerű, hatásos megoldások felé

– Milyen változások történtek Önöknél az elmúlt időszakban?

– Február során jelentős előrelépés történt a magyarországi precíziós onkológia életében, hiszen a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) előzetesen befogadta az Oncompass Precíziós Onkológiai Programunkat a társadalombiztosítás által elismert új orvosi eljárások közé. A NEAK az indoklásában megállapítja, hogy

ez az eljárás elősegíti a daganatos betegek számára az oki terápia megfelelő kiválasztását. Ez számunkra egy nagyon fontos eredmény, hiszen hivatalos megerősítést kaptunk arról, hogy egy új és hasznos orvosi eljárást alkalmazunk.

Ez még nem jelenti azt, hogy minden beteg számára a NEAK meg is téríti az eljárás költségét, hiszen az ezzel kapcsolatos tárgyalások még csak most kezdődnek. Mindenesetre jó azt látni, hogy most már nemcsak Nyugat-Európában és az Amerikai Egyesült Államokban van elfogadott eljárás a precíziós onkológia számára, hanem Közép- és Kelet-Európa is nyit az újszerű, hatásos megoldások felé.



– Miben érinti mindez Romániát?

– Az elmúlt időszakban nagy energiákat fektettünk abba, hogy az anyaországon kívül is kiépítsük szakmai partnerhálózatunkat különböző klinikákkal és orvosokkal. Nagy örömünkre már több onkológus kolléga elutazott hozzánk Budapestre, ahol műhelymunkákon vettek részt és bemutattuk nekik az Oncompass Medicine által kifejlesztett orvosi eljárás menetét, működési elvét és folyamatát.

Ma már két romániai nagyvárosban, Kolozsváron és Bukarestben is vannak olyan szakképzett partner orvosaink, akik tájékoztatni tudják a betegeket arról, hogy a továbbiakban milyen jellegű kezelés ajánlott számukra az Oncompass eredményei alapján.

– Mi a pontos menete egy ilyen vizsgálatnak országunkban, illetve mennyit kell várni az eredményekre?

– A betegek az Oncompass Medicine weboldalán található telefonszám felhívásával kaphatnak tájékoztatást, ahol magyarul és románul is kitűnően beszélő kollégánk percek alatt útba igazítja őket, majd időpontot kér az érintett lakhelyéhez közeli város egyik szakrendelőjébe. Ezután a páciens a megadott időpontban elmegy a konzultációra, ahol a szakorvos felméri állapotát, amelyet felküld a budapesti intézetbe. Ezt követően a kapcsolattartónk segít eljuttatni a korábban már diagnosztikai célból vett és a romániai patológián őrzött szövettani minták eljuttatását az Oncompass laboratóriumába.

Tehát a betegnek nem kell eljönnie Budapestre.

A mintából metszeteket készítünk és kivonjuk belőle DNS-t. Ennek ellenőrizzük a minőségét, és ha az megfelelő, akkor történik a részletes molekuláris vizsgálat. A talált mutációkat a megfelelő kezelési lehetőségekkel a saját fejlesztésű orvosi szoftverünkkel végezzük, majd ezután egy speciális szakértői csoportunk foglalja össze a terápiás lehetőségeket, amelyeket eljuttat a partnerorvosunkhoz a romániai klinikára, ahol a kezelőorvos ismerteti a megkapott eredményeket és kezdeményezi a konkrét terápia megkezdését a beteg számára. Eme folyamat relatív hamar megy, egy-két gén vizsgálatának esetén akár két hét után is pontos kezelési útmutatót kap a beteg, de egy hónap alatt biztosan eljut hozzá az orvosi stáb tájékoztatása.

Fontos ugyanakkor azt is leszögezni, hogy Erdélyben és az ország többi régiójában ezek a vizsgálatok nem térítésmentesek, azonban igyekszünk mihamarabb a helyi egészségügyi biztosítóval is szerződéseket kötni annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tudják igénybe venni a rászorulók a vizsgálatokat.

– Mikor érdemes belevágni egy precíziós onkológiai kezelésbe?

– Az a véleményem, hogy minél hamarabb, annál jobb. Amennyiben még csak most derült ki a daganat, akkor már az első kezelést is személyre szabottan, a precíziós onkológiai eljárás alapján kaphatja meg a beteg, és akár több egymás utáni kezelést tartalmazó terápiás stratégiát lehet kialakítani.

Amennyiben a beteg már kezelés alatt áll, akkor is érdemes a programba csatlakozni.

Ritkán előfordul a terápiaváltás is kisebb mellékhatású, hatékonyabb kezelésre, de mindenképpen segít felkészülni egy B tervvel arra az esetre, hogyha már a jelenlegi kezelés nem hat. Végül azoknak is lehet az esetek egy részében lehetőséget találni, akiknél a jelenleg elérhető terápiák nem hatnak.

(X)