Brexit - a román uniós elnökség folytatja a megállapodás nélküli kilépésre kidolgozott cselekvési terv végrehajtását

MTI 2019. március 13., 11:03

Románia folytatja a Nagy Britanniában élő románok és a Romániában élő britek védelmét célzó erőfeszítéseit, az EU soros elnökeként pedig folytatja a megállapodás nélküli Brexit esetére kidolgozott rendkívüli uniós cselekvési terv végrehajtását.

Nem találják a „kijáratot”. Egyre nagyobb az esélye egy megállapodás nélküli kilépésnek Fotó: Getty Images

Ezt George Ciamba, az uniós elnökség lebonyolításáért felelős, európai ügyekben illetékes román tárca nélküli miniszter írta szerdán közösségi oldalán, miután előző este

a londoni alsóház két hónapon belül másodszor is nagy többséggel elutasította a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodást.

„Láttam, mi történt a brit parlamentben. Ez nem jó hír. Sajnálattal kell megállapítanom, hogy most már egyre nagyobb az esélye egy megállapodás nélküli kilépésnek. Meg kell vizsgálnunk, milyen lehetőségeink maradtak” – írta Twitter-oldalán a román miniszter.

Ciamba rámutatott: az Európai Unió egésze nyitottságot tanúsított a mindkét fél számára legjobb megoldás megtalálására, de ezek után egy konkrét, belső politikai támogatással is rendelkező válaszra van szükség London részéről ahhoz, hogy meg lehessen találni egy realista megoldást.

Az Európai Bizottság tavaly decemberben kezdte meg a megállapodás nélküli kilépés esetén alkalmazandó, rendkívüli helyzetre szóló cselekvési tervének végrehajtását. A csomag 14 intézkedést tartalmaz azokon a területeken, ahol a megállapodás nélküli Brexit jelentős zavart okozna a 27 uniós tagország polgárai és vállalkozásai számára. E területek közé a többi között a pénzügyi szolgáltatások rendszere, a légi közlekedés, az éghajlat-politika és a vámügyek tartoznak.