Egy év sem volt elég a táblacserékre – lapunk munkatársai javították ki az utcanevek helyesírási hibáit Marosvásárhelyen

Szucher Ervin 2019. március 13., 10:41

Több mint egy év sem volt elegendő Makkai Gergely marosvásárhelyi alpolgármesternek, hogy ígéretéhez híven kijavíttasson néhány utcanévtáblát, többek közt a legnagyobb magyar, Széchenyi István helytelenül írt nevét. Munkatársaink korrigáltak az önkormányzat helyett.

Javítás. A hibák korrigálására fordított összkiadásunk nem érte el az 5 banit Fotó: Haáz Vince

Közel tizenhárom hónap sem bizonyult elegendő időnek Marosvásárhely polgármesteri hivatala számára, hogy kijavítsa néhány utcanévtábla helytelen magyarsággal ellátott feliratát.

A Krónika 2018. február 21-én jelezte Makkai Gergely RMDSZ-es alpolgármesternek, hogy a Széchenyi Istvánról és Pajka Károlyról elnevezett utcák, valamint a Palás-köz tábláján helyesírási hibák éktelenkednek.

Az elöljáró lapunkon keresztül fordult a lakossághoz, arra biztatva a marosvásárhelyi magyarokat, hogy amennyiben valahol hibásan megjelenő anyanyelvű szöveget észlelnek, nyugodtan jelezzék neki, ő „nyomban hozzájárul” a gyors korrigáláshoz.

Makkai megbízásából még aznap telefonon érdeklődni kezdett a hibás utcanévtáblák felől a városháza egyik munkatársa, akinek betűről betűre elismételtük ugyanazokat a hibákat, amelyeket néhány órával korábban az alpolgármesternek is lediktáltunk.

Az eltelt több mint egy év alatt azonban a polgármesteri hivatal közterület-fenntartó osztálya nem lépett.

Holott egy következő beszélgetésünk alkalmával az alpolgármester már Marosvásárhely valamennyi utcanévtáblájának kicserélését helyezte kilátásba. Azaz annyi változás mégiscsak történt, hogy a közelmúltban valaki eltávolította a japános hangzású Paikó Károlyra átkeresztelt 1989-es forradalmárról, Pajka Károlyról elnevezett utca kék színű tábláit, viszont újakat a városháza nem szereltetett. A kommunizmus bukásáért utcára vonuló, halálosan megsebesített hősből az elmúlt negyed évszázad alatt a hatóságok többször is csúfot űztek. Sokáig nem voltak hajlandók gyakorlatba ültetni a tanácsi határozatot, majd amikor évek múltán kihelyezték a táblát, előbb Pajkó Károly (CFR)-ként tüntették fel a nevét. Az újabb feliratra már az említett Paikó került.

Látva, hogy az RMDSZ vezetése által eddigi teljesítménye miatt lemondásra szólított alpolgármester nem tartja be a szavát, mi magunk korrigáltuk a helyesírási hibákat.

A múlt héten sikerült házilag kijavítani a Palás-köz nevét: a második „a” betűre kívánkozó ékezetet lapcsoportunk munkatársai ragasztották a táblára. Szintén önerőből helyesbítettük a legnagyobb magyarként számon tartott Széchenyi István nevét is, amelyet a városháza Széchényiként írt. Az ügy állásáról személyesen is szerettük volna tájékoztatni Makkai Gergelyt, a tisztségviselő azonban többszöri telefonhívásunkra sem válaszolt.

Az ékezetek kihelyezésére, valamint letakarására 0,0032 négyzetméter fehér, illetve kék fóliát használtunk, melynek négyzetméterenkénti ára 13 lej. Összkiadásunk így nem érte el a 0,05 lejt, magyarán az 5 banit. Minden egyes tábla kijavítása átlagosan huszonöt másodperces munkát igényelt. Ez beszorozva a négy korrigált táblával, nem sokkal több másfél percnél. A Palás-köz 1300 méterre, a Széchenyi utca 1200 méterre fekszik a városházától, ami azt jelenti, hogy személygépkocsival csúcsforgalomban is legtöbb öt perc alatt megközelíthető. A tavaly február 21. óta eltelt 384 napban több mint 110 ezer öt perc pörgött le.