Frissességre alapoz Marco Rossi – keretet hirdetett az Eb-selejtezők rajtjára a magyar fociválogatott olasz mestere

Krónika 2019. március 11., 19:32

Keretet hirdetett Marco Rossi, Magyarország labdarúgó-válogatottjának szövetségi kapitánya a Szlovákia és Horvátország elleni Eb-selejtezőkre. A játékosok között a Kolozsvári CFR-t erősítő Lang Ádám is szerepel.

Gyülekező. A magyar válogatott tagjait vasárnapra várják Telkibe Fotó: Mlsz.hu

Kompromisszumos megoldásra kényszerült Marco Rossi, Magyarország labdarúgó-válogatottjának szövetségi kapitánya az Európa-bajnoki selejtezősorozat közelgő rajtjára, a hétfőn kihirdetett keretéből ugyanis ki kellett hagynia pár kulcsemberét. Egyebek mellett a Freiburgban szereplő Sallai Roland bajlódik sérüléssel, de Fiola Attila egészségi állapota sem teszi lehetővé, hogy a piros-fehér-zöld csapat segítségére legyen a Szlovákia és a Horvátország elleni meccseken. Böde Dániel sem kapott most meghívót a vasárnapi, Telkiben esedékes összetartásra, a keret összeállításakor pedig az olasz szakembernek azt is figyelembe kellett vennie, hogy

a közös felkészülésre mindössze két napjuk lesz.

„Két nagyon nehéz mérkőzéssel kezdjük meg az Európa-bajnoki selejtezőket, és lesznek olyan játékosok, akik csak keddre érkeznek meg Telkibe. Jövő szerdán utazunk Nagyszombatra, csütörtökön pedig már pályára is lépünk Szlovákia ellen, így jól be kell osztanunk a rendelkezésre álló időt. A játékosoknak a lehető legfrissebbeknek kell lenniük csütörtök estére, miközben keményen is kell dolgoznunk a közös felkészülés során” – idézte Rossit a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) hivatalos honlapja.

Ilyen körülmények között várhatóan

nagy felelősség hárul majd a rutinos Szalai Ádámra és Dzsudzsák Balázsra,

de az Egyesült Államokban focizó Németh Krisztián, a horvátországi Eszék csapatában szerzett tapasztalatát „hazahozó” Kleinheisler László vagy a szlovákiai pontvadászatban, a DAC színeiben szereplő Kalmár Zsolt is tagja a keretnek.

Rossi számít még többek között a Kolozsvári CFR hátvédjére, Lang Ádámra is,

mint ahogyan a Lipcse védője, Willi Orban is kapott meghívót.

Rossi ugyanakkor először hívta meg a keretébe Balogh Norbertet (APOEL Nicosia) és Szoboszlai Dominikot (Red Bull Salzburg), mert esetükben – bevallása szerint – mostanáig csak a megfelelő pillanatra várt. „Norbert az utóbbi időben rendszeresen játszik, és a teljesítménye is indokolja azt, hogy a keret tagja legyen. Dominikról is elmondtam már, hogy tehetsége megkérdőjelezhetetlen, azonban a megfelelő pillanatban kell majd neki lehetőséget adni. Ez most jött el, hiszen már a Salzburg keretével készül, amely nagyon modern és agresszív focit játszik, amihez viszont nagyon kemény edzésmunkára van szükség, így a fiatal játékos nagyon jó állapotban van” – magyarázta a magyarok olasz szövetségi kapitánya.

Érdekesség, hogy a korábban játékosmegfigyelőként is tevékenykedő László Csaba épp tavaly novemberben, a lapunknak adott értékelésekor, említette Szoboszlait azon fiatal játékosok között, akiket jómaga szívesen látna a felnőttválogatottban. A székelyudvarhelyi származású edző szerint bár a középpályás az osztrák másodosztályban játszik,

kimagasló teljesítményt nyújt, és nagyon sok gólt tud szerezni.

Hasonlóképp említette akkor Nagy Ádámot és Kalmár Zsoltot is, akik most szintén tagjai az Eb-selejtezőre készülő keretnek.

A névsorban többségében külföldi bajnokságokban szereplő futballisták szerepelnek, míg a magyar élvonalból a Ferencváros, a Mol Vidi és a Honvéd „delegál” játékosokat. Magyarország, mint ismeretes, az E selejtezőcsoportból harcolhatja ki a részvételi jogot a 2020-as Eb-re. Március 21-én idegenben játszik a szlovákokkal, majd három nappal később hazai környezetben fogadja a világbajnoki ezüstérmes horvátokat.