Băsescu magyarellenes pártja szerint a „szélsőséges” Fidesznek nincs helye az Európai Néppártban

Balogh Levente 2019. március 11., 16:18

Traian Băsescu volt államfő pártja, a magyarellenességet zászlajára tűző Népi Mozgalom Párt elnöksége hétfőn megszavazta: támogatják a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.

Marius Pașcan, Traian Băsescu és Eugen Tomac Fotó: Facebook/Marius Pașcan

A Népi Mozgalom Párt (PMP) támogatni fogja a Fidesz kizárását az Európai Néppártból (EPP) az EPP tagpártjainak március 20-i ülésén – közölte hétfőn Marius Pașcan, a párt parlamenti képviselője. A magyarellenességet zászlajára tűző, Traian Băsescu volt államfő fémjelezte párt magyar ügyekben egyik legszélsőségesebb politikusa közösségi oldalán tudatta: a pártelnökség hétfőn egyhangúlag szavazta meg, hogy Eugen Tomac pártelnök támogassa a szerinte „szélsőséges” Fidesz kizárását a Néppártból, miután Orbán Viktor pártelnök-kormányfő „mérgezővé” vált az EU számára.

Az ülésen Traian Băsescu, a PMP tiszteletbeli elnöke arról beszélt: szerinte Orbán nem a hazáját védi, hanem az EU széthullásához járul hozzá.

Az EU számára nagy veszélyt jelent a populizmus, Orbán Viktor és pártja pedig reprezentatívak ebből a szempontból. Az Orbán Viktorhoz hasonló személyek háborúkat indítottak Európában”

– fogalmazott Traian Băsescu. Mint ismeretes, a PMP-t az elmúlt hónapok felmérései egyöntetűen az 5 százalékos parlamenti küszöb alatt mérik.

Az EPP legnagyobb romániai tagpártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) még nem döntött arról, hogyan szavaz, míg az RMDSZ részéről Kelemen Hunor szövetségi elnök közölte: nem támogatják a Fidesz kizárását.

Eközben a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára hétfőn Berlinben az elnökség álláspontját ismertetve közölte:

a magyar fél válaszára vár a Fidesz európai néppárti tagsága körüli vitában.

Paul Ziemiak a CDU elnökségi ülése után tartott tájékoztatón az MTI szerint elmondta, hogy a tanácskozás napirendjén szerepelt a Fidesz EPP-tagsága körüli vita, amellyel kapcsolatban megállapították, hogy Manfred Weber, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, az EPP európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje „mindent elmondott”, amit az ügyben el kellett mondani, és most be kell várni „Budapest reakcióját”.

{K1}

Kiemelte, hogy Manfred Weber a CDU és a CSU elnökével egyeztetve foglalt állást a vitában. Arról is szólt, hogy a CDU a vita valamennyi lehetséges kimenetelére, „minden opcióra felkészült”. A magyar kormány tájékoztatási kampányáról szólva kijelentette, hogy a CDU elfogadhatatlannak tartja a plakátkampányt.