Az erdélyi autonomisták szerint Bukarest jelenti az instabilitást, míg a Székelyföld a rendet

Rostás Szabolcs 2019. március 11., 13:43

Az erdélyi, székelyföldi autonómiatörekvésekre Bukarest részéről érkező válaszok zűrzavarában a székelység jelenti a rendet – hangzott el a székely szabadság napi megemlékezés szervezőinek kolozsvári sajtótájékoztatóján.

Sándor Krisztina, Izsák Balázs, José Mari Etxebarria és Szilágyi Zsolt a kolozsvári sajtótájékoztatón Fotó: Rostás Szabolcs

A hétfői értekezleten az EMNT, EMNP és az SZNT képviselői José Mari Etxebarriával, a Baszk Nemzeti Párt képviselőjével vonták meg az előző napi marosvásárhelyi megmozdulás mérlegét, kitérve az autonómia érdekében folytatott erőfeszítések állására. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke elmondta, tizenöt évre visszanyúló autonómiaküzdelme során a szervezet a székely szabadság napi demonstrációval hagyományt teremtett, ugyanakkor stabil jövőképet adott a székely közösség számára.

{K2}

Izsák szerint zűrzavar és instabilitás jellemzi azt, ahogy Bukarest lereagálja az autonómiatörekvést, ebben pedig a székelység jelenti a rendet, amit az is tükröz, ahogy évről évre megrendezi a székely vértanúkra való megemlékezést.

Az SZNT vezetője egyúttal feltette a kérdést, hogy a szervezetnek vajon miért kell egy évig pereskednie a marosvásárhelyi demonstráció megszervezése érdekében, miközben Bukarestben egyszerűen kiözönlenek a tüntetők az utcára.

„Mi a rend népe vagyunk, és az autonómiatörekvéssel olyan rendet akarunk, ami a törvényen alapszik, és biztosítja az állampolgárok közötti tényleges szabadságot. Rengeteg beadványunk, a kiprovokált viták nyomán Bukarestnek is magasabbra kell emelnie az ezekre adott válaszok színvonalát, a román politikai elitnek ugyanakkor tanulnia kell a közösségi, nemzetközi jogot, és az általánosan elfogadott rend normái szerint kell válaszolnia. Nincsenek illúzióim az autonómiaigényre adott válasz kapcsán, de remélem, hogy a színvonala emelkedni fog” – hangoztatta Izsák Balázs. Az SZNT elnöke a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésnek az Európai Bíróságon aratott sikere kapcsán megjegyezte, az SZNT számára kedvező ítélet is azt bizonyítja, hogy Romániának még tanulnia kell a közösségi jogot.

José Mari Etxebarria, a Baszk Nemzeti Párt képviselője – aki előző nap felszólalt a székely szabadság napi megmozduláson – közölte, mivel az elmúlt években a kontinensen háttérbe szorult a nemzeti közösségek kérdése, Európának lentről felfele kell építkeznie, és meg kell védenie a nemzeti közösségeket, figyelembe kell vennie kívánságaikat. Baszkföld legnagyobb politikai alakulata külügyi bizottságának tagja szerint hangsúlyt kell fektetni Európa Egység a sokféleségben jelszavának alkalmazására, és olyan jogi eszközöket kell létrehozni, amivel megerősítik a nemzeti közösségek identitását. „Nem lehet diszkriminálni a kisebbségeket, ez Európa, és az egész európai közösség felelőssége. Fontos, hogy segítsünk az identitás megerősítésében, a kulturális, etnikai sokszínűség megőrzése alapvető fontosságú” – hangoztatta a baszk politikus.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, a székely terrorvád keretében börtönbüntetésre ítélt Beke István és Szőcs Zoltán esete nagyon jó példa arra, hogy a jelenlegi román kormány és az igazságszolgáltatás folyamatosan a magyar közösség ellen dolgozik, hiszen szerinte mondvacsinált vádakkal juttatták rács mögé a HVIM két aktivistáját.

Sándor Krisztina ismertetése szerint az EMNT és az SZNT képviselői kedden átadják Bukarestben Ecaterina Andronescu tanügyminiszternek azt a 15 ezer aláírással nyomatékosított petíciót, amelyben a két szervezet az önálló marosvásárhelyi magyar orvos- és gyógyszerészképzés maradéktalan helyreállítását követelik. „Szeretnénk ígéretet kapni arra, hogy sikerre vihetjük ezt a nagyon régóta húzódó ügyet. Azután, hogy a marosvásárhelyi felsőoktatási intézmény az angol kar megalapítása mellett döntött, semmilyen észérvet nem lehet felvonultatni a magyar kar létrehozása ellen” – hívta fel a figyelmet az EMNT ügyvezetője.

Fotó: Rostás Szabolcs

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke elmondta, az a tény, hogy ezrek vettek részt a székely szabadság napi megemlékezésen Marosvásárhelyen, azt mutatja, hogy Székelyföldön népakarat az autonómia. A politikus kijelentette, ha száz évvel ezelőtt a Gyulafehérváron rendezett román nagygyűlésen autonómiát ígértek a nemzeti kisebbségeknek, a romániai magyarság joggal kéri, hogy a száz éves Románia tartsa tiszteletben ígéretét.

{K1}

„Érthetetlen, hogy a román állam miért utasítja el a párbeszédet, különösen most, amikor az Európai Unió soros elnökeként – saját bevallásuk szerint – a sokféleség megóvására törekednek. Számos alkalommal kinyilvánítottuk már: mi partnerei kívánunk lenni a románságnak, békében és biztonságban szeretnénk élni, de ehhez a másik félnek is be kell tartania ígéreteit, s fel kell hagynia közösségünk folyamatos üldözésével és megfélemlítésével. Nem a megfélemlítés, hanem a kölcsönös tisztelet és a párbeszéd vezethet eredményre, a bizalmatlanság száz évét fel kell váltania az együttműködés időszakának” – hangoztatta Szilágyi Zsolt. Az EMNP elnöke hozzátette: mindez csak úgy jöhet létre, ha a román kormány tiszteletben tartja a székelyek autonómiaigényét és megindul a párbeszéd Székelyföld területi autonómiájáról. 

{K3}