Pataky István 2019. március 11., 08:24

Magyargyűlölők valósága

Cozmin Gușă, a Realitatea többségi részvényese mostanában műsort vezet. Ez a szociáldemokratáktól a demokrata pártig tévelygő kalandor korábban tanácsadóként szolgált a legbefolyásosabb moldovai maffiózóként is emlegetett Vlad Plahotniuc, a majdnem elnökválasztást nyerő Mircea Geoană, a verhetetlennek hitt Traian Băsescu, a börtönt belülről is megismerő Adrian Năstase és az ingyenes bukaresti tömegrendezvényeiről ismert Marian Vanghelie mellett. Az aranyosgyéresi születésű reneszánsz ember mellesleg geopolitikai szakértő is. S ami nem nyilvános Gușáról, de fontos tudni: az igazságszolgáltatás elől az utóbbi időben Belgrádban bujkáló Sebastian Ghiță román üzletember bizalmasa. Most a saját tévéjében játssza az újságírót.

Gușă az utóbbi napokban Marosvásárhelyről és Maroshévízről jelentkezett esti beszélgetős műsorával. Ilyen tömény magyargyűlöletet talán a kilencvenes évek elején láthattunk utoljára két tévéműsorba sűrítve. A fő célpont az RMDSZ volt, ami természetesen nem jelent automatikusan magyarellenességet. Ahogyan az izraeli kormány bírálata sem antiszemitizmus, úgy egy etnikai alapon szerveződő párt is szidalmazható mindenféle sovén háttér nélkül. Csakhogy ezekben a műsorokban az RMDSZ-re való hivatkozás álca csupán. A résztvevők az esetek többségében nemcsak a meglévő törvényes jogokat vitatják el a magyar közösségtől, hanem hazugságokkal vagy féligazságokkal heccelik a román nézőket. Teszi ezt gyakran a Realitatea másik sztárja, Rareș Bogdan is meghívottjai társaságában. A magyarok ellen habzó szájjal hőzöngő Bogdant egyébként megválasztása után szívesen látta volna saját csapatában Klaus Johannis államfő. A mai zavaros politikai viszonyokat jelzi, hogy a sovén műsorvezetőt sok erdélyi magyar is szereti. Csüngenek a műsorán, amikor estéről estére a legordinárébb stílusban szidja a kormányt, Dragneát, a PSD-t, s szemérmesen félrenéznek, amikor a magyar téma kerül a pszichopata jegyeket magán hordozó műsorvezető terítékére. Ez a Rareș Bogdan nevű egyén kerülhet a legnagyobb román ellenzéki erő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) európai parlamenti listájának élére amolyan húzónévként.

A Realitatea Gușă műsoraiban többnyire a Victor Ponta-féle Pro Románia párt és a Traian Băsescu alapította PMP nacionalistáit propagálja, Bogdannak pedig a liberálisok futtatása a feladata. Azoké a liberálisoké, akik – nevük ellenére – az Európai Néppárt (EPP) pártcsaládjához tartoznak. Ez a színes tagságú tömörülés dönt rövidesen arról, hogy kizárja-e soraiból a Fideszt. A PNL állítólag ezen a héten dönt az álláspontjáról. Ünnepélyes ígéretet teszek: ha valamilyen kis csoda folytán a román liberálisok Orbán Viktor pártjának támogatása mellett foglalnak állást, teljes hosszában végignézek három egymást követő valóságshow-t Rareș Bogdannal.