Victor Ponta emigrál, ha Liviu Dragnea lesz az államfő

Krónika 2019. március 10., 14:19

Külföldre távozik Victor Ponta, a Pro Románia párt vezetője, ha a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, Liviu Dragneát választják Románia államfőjének.

Victor Ponta és Liviu Dragnea. Az egykori bajtársak mára ádáz politikai ellenfelekké váltak

A volt miniszterelnök, a PSD egykori elnöke Botoșaniban rendezett vasárnapi sajtótájékoztatóján beszélt szándékáról, reményének adva hangot, miszerint mégsem Dragnea lesz az államelnök.

Ponta szerint demokratikus választáson mindez nem történhet meg, csakis „masszív csalás” esetén.

A volt miniszterelnök állítása szerint nincsenek ingatlanjai külföldön, de ha szükség lesz rá, vásárol egy birtokot a Moldovai Köztársaságban. Ponta meggyőződését fejezte ki, miszerint a PSD jelenlegi elnöke jelölteti magát az elnökválasztáson, bár ő maga sem bízik a győzelemben. „De van egy egyezség, amelyik így szól: Johannist újraválasztják, Dragnea pedig marad a kormánnyal és a parlamenttel, akkor azonban változni fognak a dolgok. Azt hiszem, új kormányunk lesz az elnökválasztás után” – fogalmazott. Ponta ismét hangsúlyozta, nem akar rosszat a PSD-nek, és ha a jelenlegi vezetőséget lecserélik, pártja „természetesen együtt fog működni” az alakulattal. 

Dragnea egyébként bejelentette: közös jelöltet állít az év végén esedékes államfőválasztáson a PSD és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció. A PSD-elnök szombaton sloboziai sajtótájékoztatóján közölte, abban állapodtak meg az ALDE-t vezető Călin Popescu Tăriceanuval, hogy az európai parlamenti választások után döntenek a koalíció közös jelöltjének személyéről.

Arra a kérdésre, hogy ő jelöltetné-e magát az elnökválasztáson, Dragnea kitérő választ adott.