Megerősítette az RMDSZ EP-jelöltlistáját szombati nagyváradi ülésén a Szövetségi Képviselők Tanácsa

MTI 2019. március 09., 16:39

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) szombati nagyváradi ülésén megerősítette a szövetség európai parlamenti jelöltlistájának az első öt helyére jelölt politikusok rangsorát.

Befutó. Winkler Gyula vezeti az RMDSZ európai parlamenti jelöltlistáját Fotó: RMDSZ

A listán Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, és Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke szerepel a befutónak számító két első helyen, őket a harmadik helyen Hegedüs Csilla, a szövetség kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, negyedik helyen Oltean Csongor, az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) elnöke, ötödik helyen pedig Sógor Csaba leköszönő EP-képviselő követi.

Az SZKT Kelemen Hunor elnökre bízta a lista további helyeinek a betöltését. A testület arról is döntött, hogy a leadási határidő előtti utolsó pillanatig nyitva hagyja a listát az ötödik helytől hátrafelé a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vagy az erdélyi magyar civil társadalom esetleges jelöltjei számára. A végső listát a Szövetségi Állandó Tanácsnak kell majd jóváhagynia. Kelemen Hunor az SZKT ülését követő sajtótájékoztatón elmondta, ő maga fogja elfoglalni a jelöltlista utolsó, 43. helyét.

A jelöltlistát az SZKT csaknem egyhangú szavazattal fogadta el, egyedül az ötödik helyre rangsorolt Sógor Csaba leköszönő EP-képviselő szavazott ellene.

Sógor felszólalásában azt jelezte, hogy vannak olyanok az RMDSZ-ben, akik személyén keresztül kötődnek a szövetséghez, és ezek arról tájékoztatták, hogy nem fognak már az RMDSZ-re szavazni.

Sógor Csaba szerint sok ismerőse nem szavaz többé az RMDSZ-re Fotó: Haáz Vince

A harmadik helyre sorolt Hegedüs Csilla arra buzdított felszólalásában, hogy az erdélyi magyarság mozgósításával juttassák be az EP-be a harmadik RMDSZ-es képviselőt is.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Kelemen Hunor az MTI kérdésére elmondta: a kongresszus utáni első SZKT-ülés napirendjén szokott szerepelni a szövetség ügyvezető elnökének megválasztása. Ezúttal azonban elhalasztották ezt a döntést, hogy ne zavarja meg az EP-választások kampányát. Hozzátette: továbbra is töretlen a bizalma a tisztséget jelenleg betöltő Porcsalmi Bálintban.