Elfogadták az USR–PLUS 2020 Szövetség fellebbezését, közösen indulhat a két alakulat az európai parlamenti választáson

Krónika 2019. március 08., 21:19

Elfogadta a bukaresti legfelsőbb bíróság az USR és a PLUS pártoknak a választási bizottság döntése ellen beterjesztett óvását, ennek megfelelően a két ellenzéki alakulat közösen indulhat a májusi európai parlamenti választáson.

Belecsapnak. Dan Barna és Dacian Cioloș örül a közös választási részvételüket biztosító bírósági ítéletnek Fotó: USR

„Most már van kire szavazzatok! A 2020 Szövetség részt vesz az európai parlamenti választáson!” – adta hírül Dacian Cioloș volt miniszterelnök pénteken este közösségi oldalán. A központi választási bizottság (BEC) csütörtökön utasította el a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), valamint a Cioloș által nemrég alapított, parlamenten kívüli Szabadság Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) választási koalíciójának bejegyzését a májusi uniós megmérettetésre.

Az USR–PLUS 2020 Szövetség bejegyzését az érintettek tájékoztatása szerint arra hivatkozva tagadta meg a BEC, hogy a két pártelnök – Dan Barna (USR) és Dacian Cioloș (PLUS) – nevét nem vezették be a romániai pártok jegyzékébe.

A BEC közölte, hogy az USR-t Nicușor Dannak, az alakulat korábbi elnökének áll jogában képviselnie, míg a PLUS hivatalos képviselője Raluca Daneș. Végül a kényszerhelyzetet a pártból korábban kilépett Nicuşor Dan oldotta meg azzal, hogy visszairatkozott az USR-be, és ellenjegyezte a PLUS-szal kötött választási szövetséget.

Az ellenzéki politikusok a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Pártot (PSD) és annak elnökét, Liviu Dragneát vádolták azzal, hogy – a választási hatóságokra gyakorolt befolyása révén – megpróbálja ellehetetleníteni egyik legfontosabb, a voksok mintegy 20 százalékára számító kihívóját az EP-választásokon. Dacian Cioloș szerint a 2020 Szövetségnek nem az a célja, hogy képviselőket küldjön Brüsszelbe, hanem az „Európai Uniót akarja Romániába hozni”. A volt kormányfő azt állította: ugyanazok a – román közéletben ismeretlennek számító – magánszemélyek hátráltatják most a kongresszusi dokumentumok és ezek között az ő pártelnökké választásának hivatalos iktatását, akik tavaly hónapokon át akadályozták első pártbejegyzési kísérletét.

A közös jelöltlista állítását célzó szóló tárgyalások lezárása előtt, február elején az USR-nél 10 százalékos, a PLUS-nál 7 százalékos támogatottságot mért az INSCOP közvélemény-kutató intézet.