„Hazatelepedne” Vincze Loránt – Székelyföld képviselője szeretne lenni az Európai Parlamentben a FUEN elnöke

Szucher Ervin 2019. március 07., 20:20

Ha az embernek lehetősége van, lokálpatriotizmusát tettekben is megmutatja – nyilatkozta Marosvásárhelyen csütörtökön az RMDSZ színeiben induló Vincze Loránt, aki úgy fogalmazott, a Székelyföld képviselője szeretne lenni az európai parlamenti választásokon.

Vincze Lóránt (balra): a lokálpatriotizmus egy érzés, amelyet amikor az embernek lehetősége adódik, tettekben is megmutat Fotó: Haáz Vince

Nemcsak elméletben, gyakorlatilag is a Székelyföld képviselője szeretne lenni az európai parlamenti választásokon az RMDSZ színeiben a második, befutónak számító helyről induló Vincze Loránt.

Vincze 2014 óta az RMDSZ külügyi titkára és Kelemen Hunor szövetségi elnök brüsszeli megbízottja.

2016-ban az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnökévé választották a lengyelországi Boroszlóban,

ezt megelőzően, 2013 és 2016 között a FUEN alelnöke volt. Szakterülete az európai kisebbségvédelem: az RMDSZ javaslatára a FUEN ernyője alatt létrejött kisebbségi európai polgári kezdeményezés koordinátora.

Az RMDSZ Maros megyei elnöke, Péter Ferenc a csütörtöki sajtótájékoztatón lokálpatriótaként mutatta be az egykori székely főváros szülöttjét; a felmérések alapján Vinczét azonban kevesen ismerik Marosvásárhelyen. Kérésünkre, hogy taglalja, miben nyilvánult meg eddigi lokálpatriotizmusa, a Sógor Csaba helyére sorolt Vincze kifejtette,

a lokálpatriotizmus egy érzés, amelyet amikor az embernek lehetősége adódik, tettekben is megmutat.

A fiatal politikus néhány projektjét sorolta; mint mondta, neki köszönhető, hogy az ENSZ különmegbízottja romániai útja során Marosvásárhelyt is érintette, ugyanakkor több tájékoztató jellegű konferenciát szervezett a térségben az uniós pénzalapok hatékony lehívása érdekében. Szerinte az a munka sem mellékes, amit hosszú évek óta az Unió összes őshonos kisebbsége érdekében végez. Vincze szerint a Minority SafePack témája annyira lefoglalta, hogy ideje zömét Brüsszelben meg egyik európai országból a másikba utazva töltötte el.

Abban az esetben viszont, ha bejut a brüsszeli törvényhozási testületbe, bár a teljes erdélyi magyarságot képviseli,

Marosvásárhelyen is „megtelepszik”, itt szándékozik képviselői irodát nyitni.

Vincze azt szeretné, ha a Németország után a Kárpát-medencei magyarság rendelkezne a legnépesebb képviselettel az Európai Néppártban (EPP). Ennek azonban az a feltétele, hogy a választások előtt az EPP ne zárja ki soraiból a Fideszt. Vincze Loránt szerint nagy tévedés lenne megbontani a néppárt egységét, és gyengíteni az erejét, ezzel mintegy a politikai ellenfelek malmára hajtani a vizet.