Az Európai Parlament Laura Codruța Kövesit támogatja az európai főügyészi tisztségre

MTI 2019. március 07., 15:33

Laura Codruța Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) korábbi vezetőjét választotta hivatalos jelöltjének az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) csütörtökön.

Laura Codruța Kövesi Fotó: Euractiv.com/EPA/EFE/Stephanie Lecocq

Az EP illetékes bizottsága a három bennmaradt jelölt múlt heti meghallgatása után Kövesit találta a legalkalmasabbnak a posztra. Az ügy nem kerül a plenáris ülés elé, Kövesi támogatásáról a parlament házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete döntött csütörtökön Brüsszelben. Ska Keller, a zöldpárti frakció társelnöke szerint egy ilyen nagy tapasztalattal és szakértelemmel rendelkező személy jelölésével azt jelzik, hogy komolyan veszik a korrupció, csalás és határokon átívelő bűncselekmények elleni küzdelmet.

A leendő főügyészt az EU társjogalkotó szervei – a tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament – közös megegyezéssel hét évre nevezik ki.

Emiatt nem egyértelmű a helyzet, ugyanis a tagországok nagyköveteinek korábbi titkos szavazását Jean-Francois Bohnert francia ügyész nyerte 50 ponttal, Kövesi 29 pontot ért el, holtversenyben a német Andres Ritterrel. Szakértők szerint a verseny így Kövesi és Bohnert között fog eldőlni. Eredetileg 24-en szálltak ringbe a tisztségért.

Az Európai Ügyészség – amely a tervek szerint legkésőbb 2021 elején kezdi meg működését – az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el. Az úgynevezett uniós megerősített együttműködéssel létrejövő szervezetben 22 tagállam vesz részt, Magyarország nincs köztük. Elemzők rámutattak, hogy egy új intézmény esetében gyakran a jövőre nézve is meghatározó az első vezetőjének személye.

Laura Codruța Kövesit tavaly nyáron mentették fel a több száz román politikust rács mögé küldő DNA éléről Tudorel Toader igazságügy-miniszter kezdeményezésére, aki szerint mandátuma idején visszaéléseket követett el az ügyészség. A Viorica Dăncilă vezette bukaresti kormány hevesen tiltakozik és kampányol Kövesi európai főügyészi megválasztása ellen, ami a szakemberek szerint meglehetősen átpolitizálttá teszi az ügyet, és rontja a volt korrupcióellenes főügyész esélyeit.

Nehéz helyzetben van az Európai Unió, Kövesi kinevezésével ugyanis erős üzenetet küldhetnének azon tagállamoknak, amelyekben vezető politikusokat uniós források hűtlen kezelésével vádolnak, például magának Romániának, de egy ilyen harcias és vitatott megítélésű főügyész már a kezdettől elidegeníthet egyes országokat. „Ha végül nem támogatják Kövesit, az ráadásul azt sugallhatná, hogy eredményes a román kormányéhoz hasonló erőszakos fellépés” – írta korábban az EUObserver brüsszeli hírportál.