Felmérés: a romániai lakosság közel kétharmada egyetért a védőoltások kötelezővé tételével

Hírösszefoglaló 2019. március 07., 14:29

A lakosság 62,7%-a ért egyet a védőoltások kötelezővé tételével, és 81,1%-a véli úgy, hogy szükséges a védőoltás a gyerekeknek – derül ki az INSCOP Research közvélemény-kutató intézet felméréséből.

Szúrópróba. A lakosság nagyobb része szerint többet használnak, mint amennyit ártanak az oltások Fotó: 123RF

A családorvosok szövetségének megrendelésére készült felmérés adatai szerint a válaszadók kétharmada úgy vélte, hogy a szülőknek el kellene beszélgetniük a gyerekorvossal a védőoltásokkal kapcsolatos esetleges aggályaikról, és

a megkérdezettek kevéssel több, mint fele azt gondolja, hogy a védőoltásoknak több jó hatásuk van, mint kockázatuk.

A védőoltások hatékonyságával kapcsolatban a válaszadók valamivel több, mint a fele (54,1%) egyetértett azzal, hogy „a védőoltással megelőzhető betegségek súlyosak és veszélyt jelentenek az életre”. A megkérdezettek 7,4%-a ezzel nem ért egyet, 32,2%-uk nem foglalt állást.

Az alanyok valamivel kevesebb, mint fele (49,1%) véli úgy, hogy a védőoltás a legbiztosabb módja a védekezésnek egyes betegségek esetében, 10,5%-uk ezzel nem ért egyet, 36,1%-a nem nyilvánított véleményt.

A megkérdezettek 28,7%-a szerint a védőoltás bonyolult probléma, és esetenként kellene dönteni, hogy indokolt-e vagy sem, 10,5%-uk véleménye szerint pedig az oltással járó kockázatok nagyobbak, mint a várható pozitív hozadékok.

A megkérdezettek elsöprő többsége (89%) szerint a védőoltásokat az államnak ingyenesen kell biztosítania,

7%-uk támogatná, és csak 1%-uk véli úgy, hogy teljes térítéssel kellene adni.

Az országos szintű kérdőíves közvélemény-kutatásra január 21-e és február 11-e között került sor az alanyok otthonában. A 2115-ös reprezentatív mintán elvégzett tanulmány hibaszázaléka 2,1%.