Általánosít a nemzetbiztonsági törvény – az alkotmánybíróság szerint pontosabban körül kell írni a biztonsági kockázat elemeit

Hírösszefoglaló 2019. március 07., 13:52

A törvényhozónak figyelmesen körül kell írnia, melyek azok az elemek, amelyek veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra – állapítja meg az alkotmánybíróság az 1991/51-es törvény egy alkotmányellenesnek nyilvánított kifejezésével kapcsolatos döntés indoklásában.

Csökken a titkosszolgálatok mozgástere? Az alkotmánybíróság szerint a törvényhozóknak jobban körül kell írniuk melyek azok az elemek, amelyek veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra.

Amint az Agerpres hírügynökség beszámol róla, az alkotmánybíróság december 6-án helyt adott Claudiu Mateescu alkotmányossági kifogásának egy, a brassói ítélőtáblán folyó üggyel kapcsolatban, és megállapította, hogy a Románia nemzetbiztonságára vonatkozó, 1991/51-es törvény 3. cikkelyének f) bekezdésében szereplő,

az „ország egyéb hasonló érdekei” kifejezés alkotmányellenes.

”Az alkotmánybíróság megállapítja, hogy az olyan információgyűjtéssel kapcsolatban, amelyek feltételezik egyes emberi jogok és szabadságok korlátozását, a törvényhozónak figyelmesen körül kell írnia, melyek azok az elemek, amelyek veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra. Ezek, ha objektíven nem definiálhatók, konkrétan megállapított alkotóelemeik révén legalább meghatározhatók kell hogy legyenek” – írja az indoklásban .

Másrészt, az alkotmánybíróság megállapítja, hogy a „nemzetbiztonság” kifejezés szorosan kapcsolódik az illető cikkely egészéhez, ahol „egyik általános kifejezés korlátainak meghatározására egy másik általános kifejezést használnak” (...), így

az állampolgároknak nem áll megfelelő információ a rendelkezésükre, hogy felmérjék, hogy „az illetékes intézmények milyen körülmények és feltételek között rendelhetik el a technikai megfigyelést”.

Az alkotmánybíróság ugyancsak csütörtökön tette közzé indoklását azzal a döntésével kapcsolatban, amelyben megállapítja, hogy az államtitoknak minősülő információk titkosítását csak kormányrendelettel lehet feloldani.