Tart az állóháború a költségvetés miatt – részsikert ért el az államfő az alkotmánybíróságon, ismét szavazni kell a büdzséről

Krónika 2019. március 07., 09:18

Visszaküldte a parlament elé a 2019-es évi állami költségvetési törvényt Klaus Johannis államfő, miután az alkotmánybíróság elutasította korábban emelt kifogásait. Az államháztartási hiányt felsrófoló jogszabályt viszont elkaszálta a taláros testület.

Lecsaptak a talárosok. A büdzsé nem, de az államháztartást emelő törvény alkotmányellenes

Elutasította a bukaresti alkotmánybíróság tegnapi ülésén a 2019-es évi állami költségvetési törvény ellen Klaus Johannis államfő által beterjesztett óvást, ugyanakkor alaptörvénybe ütközőnek minősítette az államháztartási hiány növelését célzó jogszabályt. Mint ismeretes,

az elnök február 22-én jelentette be, hogy alkotmánybírósághoz fordul az általa „nemzeti szégyennek” nevezett büdzsé miatt.

A költségvetés felépítését, késedelmes beterjesztését és állítólagos eljárási szabálytalanságait a kormányzó szociáldemokraták (PSD) politikai kudarcának minősítette. Az államfő alkotmányos kontrollt kért az eredetileg tervezett 2,55 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt 2,76 százalékra növelő törvénytervezet ügyében is. Az alkotmánybíróság végül csak ez utóbbi kifogást minősítette megalapozottnak.

A költségvetési törvény elleni óvást amúgy szavazattöbbséggel utasította el az alkotmánybíróság, a hiány megemelését előíró jogszabály kapcsán viszont egyöntetűen úgy vélték, hogy alaptörvénybe ütközik.

Amint arról korábban írtunk, az eredetileg tervezett 2,55 százalék helyett 2,76 százalékos GDP-arányos hiánnyal fogadta el a parlament az idei állami költségvetés tervezetét, így teremtve fedezetet a családi pótlék jelentős növelésére. Erre azért volt szükség, mert a képviselőház a büdzsé vitája során váratlanul elfogadta az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) módosító javaslatát, miszerint a gyermeknevelési pótlék havi összegét márciustól emeljék 84-ről 150 lejre a két év feletti, illetve 200-ról 300 lejre a két év alatti kiskorúak számára. A PNL eredetileg azt javasolta, hogy az idei év fennmaradó 10 hónapjára szükséges 2,13 milliárd lejnyi többletkiadást abból a többletbevételből fedezzék, amely az állami nyugdíjpénztárnál keletkezett, amikor 2018-tól kezdődően a tb-járulékok befizetési kötelezettségét a munkáltatókról átruházták az alkalmazottakra. Liviu Dragnea, a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt elnöke szerint azonban törvénytelen lett volna a nyugdíjalapból költségvetési kiadásokat fedezni, így az ellenzék „alkalmazhatatlan” indítványára a deficit növelésével akart forrást biztosítani.

Johannis nem hagyja annyiban

Klaus Johannis államfő a taláros testület döntését követő rövid sajtónyilatkozatában újabb támadásba lendült a kormányoldal ellen, majd leszögezte, visszaküldi a parlament elé megfontolásra a 2019-es évi állami költségvetést, hogy végezzék el rajta a szükséges javításokat.

Az üzenet egyszerű: készítsenek egy egészséges költségvetést! Itt az alkalom a parlament számára, hogy mielőbb végezze el a szükséges javításokat, hogy a büdzsé valóban Románia fejlődését szolgálja”

– jelentette ki Johannis a Cotroceni-palotában.

Ismételten hangsúlyozta, hogy a 2019-es büdzsé a „nemzeti szégyen költségvetése”, amely hamis számokra alapoz, figyelmen kívül hagyja a jelentős célkitűzéseket, és nem tartja tiszteletben sem a Románia által is aláírt nemzetközi egyezményeket, sem a romániai jogszabályokat.
Johannis szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy állította össze a költségvetést, hogy az „egy szűkkörű csoportosulás politikai érdekeit szolgálja”. „A PSD olyan ütemtervet követ, amelynek semmi köze nincs sem a gazdasághoz, sem a román állampolgárok helyzetéhez, sem az ország valós fejlődéséhez” – fogalmazott.

Az államfő újfent bírálta azt is, hogy jelentős mértékben növelik a politikai pártoknak szánt állami támogatások összegét, hangsúlyozva, hogy az intézkedés fő kedvezményezettje a PSD.

„És közben cinikusan közlik, hogy a gyermeknevelési pótlék emelésére nincs pénz” – tette hozzá.

Az elnök kiemelte, bár a PSD a beruházások költségvetéseként emlegeti az idei büdzsét, az valójában egymilliárd lejjel kevesebb pénzt irányoz elő befektetésekre 2018-hoz képest. Az államfő ugyanakkor rámutatott, egyértelmű, hogy a PSD-kormány csődöt mondott. „Ha a PSD nem képes az állampolgárok érdekében kormányozni, távozzon, adja át a helyét olyanoknak, akik értenek ehhez. Kizárólag a PSD okolható a költségvetés késéséért” – nyomatékosította az elnök.

Hangsúlyozta ugyanakkor: az alkotmánybíróság döntése az államháztartási hiány értékét megszabó törvény kapcsán „még egyszer azt bizonyítja, hogy a PSD-féle törvényalkotás nemcsak erkölcstelen és rossz, hanem alkotmányellenes is”.

Liviu Dragnea mindeközben borítékolta, hogy az államfő visszapattintja a parlament térfelére a büdzsét. Az alkotmánybírósági döntés és Johannis bejelentése között a sajtónak úgy nyilatkozott,

mindenképpen meg kell várni az alkotmánybíróság indoklását és azt, hogy Johannis kihirdeti-e a költségvetési törvényt, vagy „továbbra is akadályozni akarja a családi pótlék megduplázását”.

A kormánypárt vezetője azt valószínűsítette, hogy az államháztartási hiány megemelését procedurális okok miatt dobta vissza az alkotmánybíróság, és kifejezte reményét, hogy a két szervesen összefüggő jogszabály közötti ellentmondást sürgősségi kormányrendelettel is orvosolni lehet.

A PSD bocsánatkérést vár

A PSD eközben újfent hazugsággal vádolta meg az államfőt, és hivatalos Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben szólította bocsánatkérésre az államfőt. „Johannisnak bocsánatot kell kérnie a gyermekektől, amiért késik a támogatások emelése, a helyi közösségektől pedig amiatt, hogy feleslegesen késnek a beruházások! Az alkotmánybíróság döntése, amellyel elutasította az államfőnek a költségvetés kapcsán emelt panaszait, azt mutatja, hogy Johannis egyetlen célja azt volt, hogy akadályozza a PSD-kormányzást, ahogyan láthattuk a fejlesztési és a közlekedési miniszter kinevezése kapcsán is” – fogalmaztak a szociáldemokraták, akik szerint az újabb gáncsoskodás is kampánymanőver volt. „A PSD nem adja fel! Folytatjuk a polgárok által megszavazott kormányprogram gyakorlatba ültetését” – szögezték le.

Az ellenzék továbbra is a hatalomra mutogat

Az ellenzék sem adja fel közben a szociálliberális kormánykoalíció okolását.

A PSD–ALDE szövetség az egyedüli vétkes amiatt, hogy Romániának még jelenleg sincs büdzséje erre az évre”

– jelentette ki tegnap Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője.

Érvelése szerint az alkotmánybíróság igazolta, hogy Johannis nem hirdethette ki a költségvetési törvényt, mivel a büdzsé alapjául szolgáló törvény alkotmányellenes. Hangsúlyozta, szeretné, ha az állami költségvetésen javítanának, ha nagyobb összeget utalhatnának ki az egészségügynek, oktatásnak, infrastruktúra-építésnek, és jutna pénz a gyermeknevelési pótlékra is. „A büdzsé szabályozza az általános keretet, amelynek értelmében növelni lehet a gyermeknevelési pótlékot, és nem a kormányfő által kiadott hazug sürgősségi kormányrendelet, amely azt mondja, hogy amennyiben a költségvetést nem szavazzák meg, nem fizethetők ki a pótlékok” – állította Raluca Turcan.

Cuc igazat ad a sztráda miatt tiltakozóknak

Miután több üzletember is jelezte, hogy vállalataival egyetemben csatlakozik az egy méter autópályát megépítő suceavai üzletemberhez, és március 15-én 15 órakor 15 percre beszüntetik a munkát, megszólalt a témában Răzvan Cuc közlekedésügyi miniszter is. Az észak-erdélyi autópálya épülő szakaszain terepszemlét tartó tárcavezető tegnap azt mondta, világosan megértette a 15 perces tiltakozás üzenetét, és azon lesz, hogy mostani mandátuma idején még aktívabban jelen legyen az építőtelepeken, hogy minél több sztrádaszakasz elkészülhessen. Hozzátette: egyeztetett az illetékesekkel annak érdekében is, hogy elháruljanak a bürokratikus akadályok az infrastruktúra-fejlesztések elől, és minél gyorsabban meglegyenek az engedélyek a kormány kisajátításokkal kapcsolatos határozataihoz. „Értem a problémát, egyetértek azzal, hogy gyorsítanunk kell a tempót. Ha első mandátumom idején 3 milliárd euró értékű projekteket indítottunk útjára, a jelenlegi megbízatáson idejére azt akarom, hogy még több pályázati kiírás legyen, és a lehető legtöbb kilométernyi sztráda készüljön el” – fogalmazott a régi-új közlekedésügyi tárcavezető.

„A PSD kétségbeesetten próbál pénzt szerezni”

A Szociáldemokrata Párt (PSD) a gazdasági logikával és a jóérzéssel szembemenve, kétségbeesetten próbál pénzre szert tenni – jelentette ki tegnap Klaus Johannis államfő az úgynevezett kapzsisági adóra és a PSD Románia aranytartalékával kapcsolatos tervezetére utalva. Az elnök szerint a PSD által okozott „katasztrófát” az állampolgároknak és a versenyszférának kell megfizetnie. „Növekvő árak, új adók és illetékek – ez a PSD nagyvonalú ajánlata. Hiába mondja mindenfelé, hogy mások a hibásak. Nem, nem mások. A legnagyobb felelősség amiatt, hogy Románia nem fejlődött az utóbbi években, a PSD-t terheli. Korlátozni kell e katasztrofális politika következményeit, és a magam részéről habozás nélkül megakadályozok minden olyan intézkedést, amely káros következményekkel jár az állampolgárokra, a piacgazdaság és az állam működésére” – szögezte le Johannis.