Nem fogja megszavazni az RMDSZ a Fidesznek az Európai Néppártból való kizárását

Krónika 2019. március 06., 09:32

Az RMDSZ nem fog a Fidesznek az Európai Néppártból történő kizárására szavazni, amennyiben erre kerülne sor a párt politikai választmányának március 20-ára tervezett ülésén – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Fotó: Haáz Vince

A politikus a román közszolgálati televíziónak adott interjúban kedden este elmondt, hogy az általa vezetett alakulat nem fog a Fidesz kizárására szavazni. Szerinte a magyarországi kormánypárt esetleges kizárása nagy veszteség lenne az Európai Néppárt (EPP) számára.

„A választási kampányban sok minden elhangzik, különféle hangsúlyokkal; ez hozzátartozik a választási kampányok logikájához. Én úgy gondolom, hogy egy ilyen döntés rendkívül káros lenne az Európai Néppárt számára a választások után, amikor kialakul a többség” – nyilatkozta Kelemen Hunor.

Az Agerpres hírügynökség által idézett szövetségi elnök szerint megtörténhet, hogy a Fidesz mandátumai nélkül az EPP nem szerzi meg a többséget az uniós törvényhozásban a májusi EP-választások nyomán. „Mi nem fogjuk megszavazni ezt a kezdeményezést, és remélem, hogy március 20-áig – amíg még van 15 napunk – tisztázódnak a dolgok és nem kerül sor a kezdeményezésről való szavazásra” – mondta az RMDSZ elnöke.

Az Európai Néppárt (EPP) tizenkét tagpártja kilenc országból kezdeményezte mindeddig hivatalosan a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését. Az ügy a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt március 20-i ülésén, az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozójának előestéjén kerülhet terítékre. Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke a napokban úgy nyilatkozott: Orbán Viktor átlépett egy határt. A Die Welt című konzervatív német lapnak adott interjúban Daul úgy vélte, az EU jobbközép pártjait összefogó EPP-ben „minden tagnak tisztelnie és osztania kell a minket egyesítő értékeket”. Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje ugyanakkor leszögezte: azonnal és végleg le kell állítani a magyar kormány Brüsszel elleni kampányát, szerinte ez a Fidesz EPP-tagsága megőrzésének egyik feltétele.