Bajnokok Ligája: gálázott az Ajax Madridban, búcsúzott a címvédő

Krónika 2019. március 06., 08:29

Idegenben 4-1-re győzte le az Ajax a címvédőt, az elmúlt három kiírást megnyerő Real Madridot a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján, ezzel megfordította az otthon összeszedett hátrányát és kiejtette a sorozat rekordgyőztesét.

Így örültek a holland csapat játékosai a Real Madrid kiütésének és a továbbjutásnak Fotó: Ajax FC

A spanyolok az Amszterdamban 2-1-re megnyert első mérkőzés után hazai pályán is veszélyesebben kezdtek a kedden esti visszavágón, a marokkói Hakim Zijes és a brazil David Neres góljaival a 18. percben mégis a vendégek vezettek 2-0-ra. Mindkét találat előkészítése a szerb Dusan Tadicot dicsérte.

Santiago Solari vezetőedzőnek Lucas Vázquezt és Vinícius Juniort is le kellett cserélnie sérülés miatt a szünet előtt, az előbbi helyére beállt Gareth Bale a 42. percben a kapufát találta el.

Az Ajax szerb középpályása, Tadic a 63. percben gólt is szerzett, ezzel eldöntötte a hollandok továbbjutását. Az összes televíziós visszajátszáson úgy látszott, hogy az akció közben a labda teljes terjedelmével elhagyta az oldalvonalat, az esetet hosszú percekig vizsgálta a videobírós stáb, amelynek állásfoglalását követően a német Felix Brych játékvezető megadta a találatot (0-3). Kisvártatva Marco Asensio szépített, de a dán Lasse Schöne hamarosan visszaállította a korábbi különbséget, egyben beállította a végeredményt. 

Legutóbb 2010-ben fordult elő, hogy a Realnak a nyolcaddöntő jelentette a végállomást a BL-ben, azóta négyszer az elődöntőben búcsúzott, négyszer pedig a fináléba jutott, amit kivétel nélkül meg is nyert. Az Ajax legutóbb 2003-ban jutott a legjobb nyolc közé a legrangosabb európai klubsorozatban.

A Tottenham Hotspur 3-0-ra megnyerte a párharc első felvonását a Borussia Dortmund ellen, majd az idegenbeli visszavágó gól nélküli első félideje után, a szünetet követően vezetést szerzett Harry Kane jóvoltából. Az angol válogatott csatár ezzel a londoni klub történetének legeredményesebb játékosa lett az európai kupaporondon, ugyanis 25. góljával megelőzte az örökranglistán Jermain Defoe-t. Csapata 2011 után jutott ismét negyeddöntőbe a BL-ben.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók:
Real Madrid – Ajax Amszterdam 1-4 (0-2)
gólszerzők: Asensio (70.), illetve Ziyech (7.), Neres (18.), Tadiç (62.), Schøne (72.)
kiállítva: Nacho (93.)
továbbjutott: az Ajax 5-3-as összesítéssel.

Borussia Dortmund – Tottenham Hotspur 0-1 (0-0)
gólszerző: Kane (49.)
továbbjutott: a Tottenham 4-0-s összesítéssel.