Marhavágóhíd és csomagoló üzem épül Sepsiszentgyörgy határában

MTI 2019. március 05., 19:50

Marhavágóhíd és csomagoló üzem épül mintegy 11 millió eurós beruházással a Sepsiszentgyörgy határában létesített ipari parkban – jelentették be kedden sajtótájékoztatón a befektetők, Gregor Roy Chowdhury és Gyergyai Botond helyi vállalkozók.

A cég célja, hogy az üzem 200 kilométeres körzetében felvásárolja a gazdáktól a tenyésztett szarvasmarhákat

A létesítmény várhatóan 2020 nyarán kezdheti meg működését, és egy nyolcórás műszak alatt száz szarvasmarha feldolgozására, 40 tonna hús csomagolására lesz képes. A vállalat hatvan új munkahelyet teremt, és az általa feldolgozott húst a romániai piacon kívánja értékesíteni.

A befektetők az MTI-vel közölték:

a vágóhíd létesítésével szeretnének változtatni azon, hogy a Romániában felhasznált marhahús több mint 80 százalékát külföldről hozzák az országba.

A cég célja, hogy az üzem 200 kilométeres körzetében felvásárolja a gazdáktól a tenyésztett szarvasmarhákat, és ezzel újra versenyképes piacot teremt számukra.

„Úgy gondoljuk, ha a fiatal generáció azt látja, hogy az állattenyésztésnek van versenyképes piaca és jó megélhetést tud biztosítani családok számára, akkor nagyobb számban fordulnak ezen ágazat felé” – áll a közleményben.

Gregor Roy Chowdhury volt befektetési bankár, a többségi tulajdonos az MTI-nek elmondta: a Sc. Cultivo Srl-t kimondottan erre a beruházásra hozták létre 2016-ban, és azóta dolgoznak a beruházás előkészítésén. A zabolai Mikes grófok leszármazottja – aki Ausztriából költözött vissza ősei birtokára – hozzátette: magántőkével és banki hitellel indulnak, de próbálnak pályázati úton megszerezhető forrásokat is bevonni a vállalkozásba. A Székelyföldi Gazdaságfejlesztési Program keretében magyar állami támogatásra is pályáztak.