Manfred Weber három feltételt szabott Orbán Viktornak a Fidesz EPP-ben maradásához

MTI 2019. március 05., 18:30

Azonnal és végleg le kell állítani a magyar kormány Brüsszel elleni kampányát – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) EP-frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje a Bild német lapnak a Fidesz EPP-tagsága megőrzésének feltételeiről.

Manfred Weber szerint Orbán Viktor lépéseitől függ, hogy sor kerül-e a szakításra Fotó: Facebook

Manfred Weber a lap szerdai számában megjelenő interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint kifejtette, hogy a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni. Az első feltétel az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke „azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát”.

A második feltétel Weber szerint az, hogy a magyar miniszterelnök bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól.

A harmadik feltétel az, hogy biztosítja a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten. Manfred Weber kiemelte, „még ebben a hónapban” világossá kell válnia, hogy teljesülnek-e a feltételek. Hozzátette: Orbán Viktor lépéseitől függ, hogy sor kerül-e a szakításra a Fidesz és az Európai Unió jobbközép pártjait összefogó EPP között.

Mint mondta, tesz „egy utolsó kísérletet Orbán Viktor és a Fidesz megtartására az EPP-ben”, de a kereszténydemokrácia értékei „nem képezhetik alku tárgyát”. Hangsúlyozta, hogy a demokratikus elvek és a politikai stílus döntő fontosságú kérdéseiről van szó. „Orbán Viktornak változtatnia kell álláspontján és ki kell fejeznie az EPP iránti megbecsülését” – mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa az interjúban az előzetesen ismertetett részletekről a Stern című hírmagazin hírportálján közölt összeállítás szerint.

Orbán Viktor egyébként a múlt héten úgy vélekedett, hogy a baloldalról indul a Fidesz elleni támadás, a valódi cél pedig az Európai Néppárt (EPP) gyengítése. A miniszterelnök, a Fidesz elnöke a migrációval foglalkozó kormányzati kampánnyal szembeni bírálatokról a Welt am Sonntag című konzervatív vasárnapi német lapnak adott interjúban úgy vélte: a támadás valójában a baloldalról érkezik, és nem azért, hogy a Fideszt, hanem azért, hogy az EPP-t gyengítsék. A kampány bírálóiról elmondta, az ilyen erők „a politikai szakirodalomban – Lenin nyomán – a hasznos idióták. Miközben azt hiszik, hogy szellemi harcot vívnak, valójában mások, sőt az ellenfeleink hatalmi érdekeit szolgálják.”

Arra a kérdésre, hogy valóban a kritikus nézeteket képviselő kereszténydemokratákat tartja-e hasznos idiótának, azt mondta, hogy azokra érti a kifejezést, akik „az EPP megosztását részesítik előnyben”. A kampány eddigi két fő alakjával, Soros György üzletemberrel és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság (EB) elnökével kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette, hogy „a kampány következő szakaszában, ami már pártkampány lesz, majd egy további szereplőt fognak a plakátokon látni, Timmermans urat. Juncker úr nyugdíjba vonul, és helyébe Timmermans úr érkezik. A kormányfő hozzátette: „nem lehet megkerülni Soros szerepét az európai politikában, és mindenkinek joga van megtudni, hogy Timmermans bevallottan a szövetségese”.