Részt kér a reptér üzemeltetéséből Nagyvárad: továbbra sem szerepel külföldi célpont a megyeszékhely légikikötőjének kínálatában

Krónika 2019. március 05., 11:54

Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere újfent arra kéri a Bihar megyei közgyűlést, hogy a városnak is lehessen beleszólása a nemzetközi repülőtér üzemeltetésébe, miután a néhány éve felújított légikikötőben továbbra sem lesznek menetrend szerinti nemzetközi járatok.

Nem jött be a reklámkampány. Nem indítja el Nagyváradról Milánóba és Barcelonába tartó járatait a Tarom Fotó: Facebook/Aeroportul International Oradea

Érdeklődés hiányára hivatkozva törölte a tavaszi indulással Nagyváradról meghirdetett barcelonai és milánói járatait a Tarom állami légitársaság – ezzel pedig a légikikötő továbbra is csak a nevében marad nemzetközi. Mint ismeretes,

a néhány éve felújított repülőtéren hosszú ideig csak a Tarom üzemeltetett járatokat, és azokkal is csak Bukarestbe lehetett eljutni a Körös-parti városból.

A térség lakói így nagy örömmel fogadták a Ryanair ír fapados légitársaságot, amely több külföldi járattal robbant be a piacra, ám hiába volt nagy az érdeklődés, 2018-ban bejelentette, kivonulnak a váradi piacról. Bár ezt követően a román tulajdonban levő Blue Air diszkont-légitársaság ígéretet tett, hogy pótolja a kiesett járatokat, erre a mai napig nem került sor. Az állami légitársaság aztán a tavalyi év második felében bejelentette ezt a két célpontot, és továbbiakat is kilátásba helyezett, ám a bejelentés szerint az intenzív reklámhadjárat ellenére sem sikerült ezeket nyereségessé tenni.

Mint Simon Adrian, a váradi repteret fenntartó Bihar Megyei Tanács szóvivője a Bihari Naplónak elmondta,

a légitársaság 110 férőhelyes repülőire mindössze öt-tíz, legjobb esetben is csak tizenhét előzetes helyfoglalás volt,

ilyen körülmények között pedig nem kifizetődő üzemeltetni ezeket a járatokat.

Simon Adrian kifejtette, hogy a Tarom nem fapados szolgáltatásokkal jött Nagyváradra, ennek ellenére az áraik romániai viszonylatban közepesek lettek volna, azaz sem túl olcsók, sem túl drágák. A tapasztalatok viszont ezúttal is megmutatták azt, hogy a nagyváradi és a Bihar megyei utazóközönség nagyon érzékeny az árakra, és akár öt-tíz eurós árkülönbség esetén is képes inkább a debreceni vagy a kolozsvári repteret választani a váradi helyett. Simon Adrian hozzátette, hogy a megyei tanács tárgyalásokat folytat más légitársaságokkal, de konkrét információkat nem szolgáltatott arról, hogy mely légitársaságokkal, illetve milyen úti célokról tárgyalnak.
Az viszont már biztos, hogy

idén nyáron menetrend szerinti járatok csak belföldi célpontokra szállítják a váradiakat, ezek mellett pedig csak az Antalyába és Egyiptomba tartó charterjáratok fognak felszállni Váradról.

Ilie Bolojan polgármester pedig hétfőn – az Ebihoreanul.ro portál beszámolója szerint – durván kifakadt a megyei önkormányzat és a reptér vezetői ellen, „igazi szakemberek” alkalmazását kérte. Az elöljáró megismételte korábbi kérését, miszerint a várost is vonják be a légikikötő üzemeltetésébe. „Ez a helyzet biztosan kihat a város és a megye fejlődésére. Ha nem vagy összeköttetésben, lemaradsz” – szögezte le Ilie Bolojan.