Március 20-án kerülhet terítékre az Európai Néppártban a Fidesz kizárását célzó kezdeményezés

MTI 2019. március 05., 07:30

Az Európai Néppárt (EPP) tizenkét tagpártja kilenc országból kezdeményezte hivatalosan a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését – közölte a pártcsalád egyik szóvivője hétfőn.

Joseph Daul

Mint elmondta, az ügy a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt március 20-i ülésén, az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozójának előestéjén kerülhet terítékre.

Joseph Daul, az EPP elnöke újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott: „lehetőséget kell adnunk a Fidesznek, hogy még egyszer kifejtse álláspontját”.

A döntést az Európai Néppárt összes tagja hozza, nem lehet megjósolni a vita kimenetelét – tette hozzá az alakulat elnöke.

Információk szerint a konzervatív erőket tömörítő EPP-ből a Fidesz kizárását, vagy tagságának felfüggesztését kezdeményező pártok között van két portugál tagpárt, a Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP), valamint a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD), a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA), a flamand kereszténydemokraták (CD&V), a vallon konzervatív Humanista Demokratikus Centrum (CDH), a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV), a finn Nemzeti Koalíciós Párt (Kokoomus), a litván Haza Szövetsége – Litván Kereszténydemokraták (TS-LKD), a görög konzervatív Új Demokrácia párt, a norvég konzervatív párt (Hoyre), valamint két svéd konzervatív tagpárt, a Mérsékelt Párt és a kereszténydemokrata párt.

Az EPP alapokmányának értelmében legalább öt országból hét tagpárt kezdeményezheti bármely másik tag kizárását.