FRISSÍTVE – Öngyilkos lett Keith Flint, a The Prodigy brit együttes frontembere

Krónika 2019. március 04., 14:07

Ötvenedik életévében meghalt Keith Flint, az elektronikus zenét játszó brit The Prodigy együttes énekese – közölte hétfőn a szigetországi sajtó. Az együttes hivatalos Instagram-oldalán közölte: a zenész öngyilkos lett.

Keith Flint és a The Podigy többször koncertezett Erdélyben is Fotó: Bone Ewald

Médiainformációk szerint a zenekar frontemberét hétfőn reggel találták holtan essexi otthonában. A helyi rendőrség szóvivője a The Sun című lap online kiadásának úgy nyilatkozott, a bejelentő azért hívta őket reggel nyolc óra után a dunmowi házhoz, mert aggódott egy férfi állapota miatt.

„A helyszínre érve megállapítottuk, hogy a 49 éves férfi elhunyt” – idézte a rendőrségi illetékest a Hvg.hu. A mentőszolgálat hasonló tájékoztatást adott: egy eszméletét vesztett férfihoz hívták őket, aki elhunyt, mire a helyszínre értek.

A rendőrség egyébként még a házban van, noha gyanús körülmény nem merült fel. Az együttes nem sokkal később hivatalos Instagram-oldalán közölte: „A hír igaz. Alig hisszük el, de testvérünk, Keith önkezével vetett véget életének a hétvégén”. 

A tetoválásaival és testékszereivel is jelentős feltűnést keltő Keith Charles Flint 1969-ben született Redbridge-ben. A 80-as évek végén találkozott Liam Howlett lemezlovassal egy rave clubban, és rögtön bejelentkezett, hogy egy barátjával, Leeroy Thornhill-lal táncolnának Howlett zenéjére. Ebből az együttműködésből alakult meg 1990-ben a The Prodigy.

Az együttes a kilencvenes években bekövetkezett nagy elektronikus zenei forradalom egyik legnépszerűbb képviselőjének tekinthető zenekar. Nemcsak több mint 20 millió lemezt adtak el világszerte, ami az elektronikus zenei műfajban egyedülálló, hanem szakmai elismeréseket is arattak, így például Grammy-jelöléseket, az MTV Music Awards és a Rolling Stone magazin díjait, nem utolsósorban pedig kétszer (1997, 1998) a Brit Award-ot „a legjobb brit tánczenekar” kategóriában. Zenéjük számos stílus jegyeit viseli magán: rave, hardcore techno, a 90-es évek ipari zenéje, az alternatív rock, a big beat és később az énekben a punk elemek is megjelennek. A banda nagyrészt a Firestarter és Breathe című daloknak köszönhette népszerűségét.

Az együttes egyébként többször koncertezett Romániában, Erdélyben: 2007-ben Bukarestben, 2009-ben a marosvásárhelyi Félsziget Fesztiválon, 2015-ben a bonchidai Electric Castle fesztiválon, tavaly pedig a kolozsvári Untold fesztiválon lépett fel. Keith halálhíre kapcsán sok zenésztársa emlékezett meg róla a közösségi médiában, köztük Ed Simons a Chemical Brothersből, aki nagyszerű embernek nevezte. Keith Flint a zene mellett motorozással is foglalkozott, egy versenyistálló tulajdonosa és menedzsere volt.