FRISSÍTVE – Magyarország és Szerbia is kéri a Prágában elfogott vajdasági magyar bérgyilkos kiadatását

Krónika 2019. március 02., 13:41

A cseh rendőrség pénteken este őrizetbe vette Prágában Dér Csabát, aki ellen európai elfogatóparancs van érvényben – közölte a Szerbiai Rádió-Televízióra (RTS) hivatkozva a Délhír vajdasági magyar portál. Magyarország kérte a bérgyilkos kiadatását.

Dér Csaba

Az online lap közlése szerint Szerbián és Magyarországon kívül valószínűleg Hollandia is fogja kérni a Szabadkán született férfi kiadatását, ahol egy horvát maffiózót likvidált tavaly. A Hvg.hu szerint rendkívül kegyetlen, hidegvérű gyilkosról van szó, aki Hollandiában is gyilkolhatott. Januári hírek szerint Belgrádban ölt meg hidegvérrel egy embert, emiatt az egész szerb rendőrség üldözte, a magyar hatóságok pedig tavaly novemberben adtak ki ellene nemzetközi körözést.

A szerb hatóságok gyanúja szerint a 39 éves Dér Csabának több, egyelőre megoldatlan gyilkosság is fűződik a nevéhez, többek között ő ölhetett meg egy 57 éves ügyvédet is.

„Ha összehasonlítjuk a két gyilkosságot, hihetetlen egyezések látszanak. Mindkét esetben egészen közel ment az áldozatához, s a szemébe nézett, miközben meghúzta a ravaszt. Ugyanolyan típusú autót, egy Fiat Puntót használt a gyilkosságokhoz, s egyik esetben sem ő vezetett” – idézte a Kurir című belgrádi lap rendőrségi forrásait.

Térfigyelő kamerák rögzítették, amint a bérgyilkos idén januárban végez áldozatával Fotó: Délhír

A Hvg.hu megemlíti, hogy a Szabadkához közeli Csantavérről származó Dért semmiféle ideológia nem vezérli, kész minden megbízást végrehajtani, s csak az érdekli, megkapja-e a kialkudott pénzt. Egy ismert szerb kábítószercsempész – amúgy teljesen ártatlan – sógorát állítólag tízezer euróért ölte meg. Nem tagja egyetlen alvilági csoportnak sem, „szabadúszóként” a megrendelésekből él.

Magyarország kezdeményezte a bérgyilkos kiadatását

A magyar hatóságok kezdeményezik a kiadatását annak a Prágában őrizetbe vett szerbiai magyar bérgyilkosnak, aki ellen három ország is elfogatóparancsot adott ki – erről a Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatott szombaton a police.hu-n. A nap folyamán a szerb rendőrség is közölte, hogy kérni fogja a gyanúsított kiadatását. A police.hu oldalon olvasható közlemény szerint a 38 éves férfit Magyarországon egy tavaly szeptemberi, a XV. kerületben elkövetett gyilkossággal gyanúsítják. Ellene európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki a magyar igazságügyi szervek. A tájékoztatás szerint a férfit a magyar rendőrség, az ügyészség, valamint az Europol és az Eurojust együttműködésének eredményeként a cseh rendőrség péntek éjszaka egy prágai szállodában fogta el. „A magyar nyomozó hatóságok felvették a kapcsolatot a cseh társszervekkel, kezdeményezik a kiadatását” – írják a közleményben.

A magyar rendőrség szerint Dér Csaba volt az, aki tavaly szeptemberben Budapesten, a Szilas-patak partján előbb térdre kényszerített, majd agyonlőtt egy magyar vállalkozót. Dér azelőtt egy szarajevói börtönben ült, előtte pedig Újvidéken is gyilkolt, még 2004-ben, amiért szintén börtönben ült Szerbiában.