Nyerő hajlékonyság: kolozsvári sporttáncosok a magyar válogatottban

Bede Laura 2019. március 02., 09:38

Bejutott Magyarország ifjúsági sporttáncválogatottjába a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum két diákja, Dode Ingrid és Fábián Dávid. A fiatal táncosok a megmérettetésekre való felkészülésről, a versenytáncban alkalmazott szabályokról beszéltek a Krónikának.

Ingrid és Dávid (középen) válogatott edzéseken vehet részt, ahol a világ legjobb táncosai tanítanak Fotó: Facebook/Dance Unity

Magyarországot képviselheti egy évig a nemzetközi táncversenyeken a kolozsvári Dode Ingrid és Fábián Dávid azt követően, hogy bekerültek a magyar ifjúsági sporttáncválogatottba. A kincses városi Báthory István Elméleti Líceum két diákja a február elején Budapesten szervezett bajnokságon negyedik helyezést ért el, így bejutott a válogatott hat párból álló csoportjába.

„Elméletileg egy évig, a következő bajnokságig maradhatunk a válogatott tagjai, de ehhez be kell tartani bizonyos kritériumokat. Három ranglistaversenyből kettőn részt kell vennünk, valamint az öt nemzetközi megmérettetésnek a felén jelen kell lennünk, illetve a válogatott edzéseinek hatvan százalékán” – mondta el érdeklődésünkre a tizenhat éves Fábián Dávid. Hozzátette,

válogatottnak lenni azt is jelenti, hogy a világ legjobb edzői tanítják őket a Magyarországon szervezett edzéseken, mindezeken pedig ingyenesen vehetnek részt.

A báthorys diákok eddig csak magyar klubközi versenyeken mérettettek meg, válogatottként legközelebb jövő hétvégén mennek Szlovákiába, majd május végén egy magyar bajnokságra. „Egy éve táncolunk együtt, tizenkilenc versenyen vettünk részt, ebből tizenkettőn első helyezést értünk el, és sokszor végeztünk második, harmadik vagy negyedik helyen” – részletezte a tizenhét éves Dode Ingrid.

A versenyekre való felkészülésről elmondták, az adott koreográfiát begyakorolják, valamint edzőik, Kovács Zoltán és Barbara segítségével különböző technikákat sajátítanak el. Utóbbiak gyakorlása azért nagyon fontos, hogy a megmérettetéskor jellemző izgulás esetén is jól teljesítsenek. „Egy héten van két csoportedzésünk, ezenkívül magánóráink, és majdnem mindennap gyakorlunk.

Sok időt vesz igénybe a tánc, de a tanulmányainkra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk annak érdekében, hogy ne legyenek gyengébbek az eredményeink. Próbálunk főként a szabadidőnkben táncolni”

– fogalmaztak a sporttáncosok. Arról is beszámoltak, hogy a versenyszintű táncban az E osztály a legalacsonyabb szint, aztán következik a D, C, B, A és S osztály, utóbbi a legjobb. Egészen C osztályig korlátozottak a lépésék, ettől felfele már nincsenek szabályok, szabadon összeállítható a koreográfia.

„Mi most a C osztályban vagyunk, de a bajnokságon nem számít a kategória, csak a jelenlét. Viszont a szlovákiai klubközi versenyen már C osztályban mérettettünk meg, pontot gyűjthetünk, és így lassan átkerülhetünk B osztályba” – mutatott rá a diáklány. Kifejtette, a szabályzat alapján az E osztályból a D-be való átjutáshoz 50 pont kell, ettől felfele 100 pont. Minden versenyen annyi pontot kapnak, ahány pár vesz részt. Egy pár egy pont. A területi versenyeken vagy országos bajnokságokon egy pár másfél, akár két pontot is érhet. Szintén a kategóriák közötti különbségekhez tartozik, hogy a lányok az E osztályban még nem hordhatnak csillogó, kövekkel díszített ruhát, csak magasabb szinteken – a fiúk frakkot viselnek.

A kolozsvári táncosok kiemelték, a versenyek bírái odafigyelnek a párok helyes testtartására, értékelik a zeneiséget, ritmusérzéket, lábtechnikát, illetve minden lépés mechanikáját.

Dávid szerint párosuk erőssége Ingrid hajlékonysága. Gyengeségük pedig minden más – jegyezte meg viccesen.

A jövőben sporttánccal vagy edzéssel szeretnének foglalkozni, eleinte a tanáraik által létrehozott Dance Unity Táncklubban. A kolozsvári csoportban jelenleg 18 pár van, a legkisebbek tízévesek, a legidősebbek egyetemisták. A válogatott táncosoknak ez az utolsó évük az ifjúsági kategóriában, miután Ingrid betölti a tizennyolcadik életévét, átkerülnek a felnőtt kategóriába.