Befagyasztotta az energiaár-szabályozó hatóság a lakossági villamos energia árát

Krónika 2019. március 01., 14:19

Egyéves szabadpiaci időszak után péntektől ismét az energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) által megszabott, az eddigivel megegyező áron vásárolhatják a villamos energiát a lakossági fogyasztók Romániában.

Fotó: Barabás Ákos

A Viorica Dăncilă vezette kormány tavaly év végén elfogadott sürgősségi rendeletének megfelelően 2022. július 28-áig nem változik az elektromos energia ára a háztartási fogyasztók számára.

A szabályozott energiaár térségenként eltérő és a dobrudzsai 364 lejtől a munténiai 470 lejig terjed megawattóránként, amihez még hozzáadódik a jövedéki adó, az áfa, és a zöldenergia-támogatás.

Az MTI által idézett Economica.net gazdasági szakportál szerint a piaci szereplők által bírált intézkedéssel a bukaresti kormány valójában azt próbálta megelőzni, hogy az energiaszektorra kivetett többletadót a szolgáltatatók a lakossági fogyasztókra terheljék. A tavaly év végén kiadott, a 114-es számú sürgősségi kormányrendelet ugyanis – a bankokra kivetett úgynevezett „kapzsisági illeték” mellett – külön többletadóval terhelte az energiaszektor szereplőit: amely a forgalom 2 százalékát teszi ki, az eddigi 0,1 százalék helyett.

{K1}