Egyéni „csúcstámadás” Glasgow-ban – Románia tizenkét, Magyarország tizenhárom atlétával vesz részt a fedett pályás Eb-n

Hírösszefoglaló 2019. február 28., 10:13

Útnak indult szerdán Glasgowba Románia küldöttsége a pénteken kezdődő fedett pályás atlétika-Európa-bajnokságra. A piros-sárga-kék színeket képviselő csapatban tizenkét sportoló rajtol majd el a skóciai seregszemlén.

Főpróba. Az országos bajnokság után már Eb-sikert „kergetnek” az atléták Fotó: Facebook/FRatletism

Tizenkét sportolóval képviselteti magát Románia a Glasgow-ban pénteken kezdődő fedett pályás atlétika-Európa-bajnokságon. A skóciai seregszemlén Miklós Andrea (400 m), Daniel Petre Rezmiveș (60 m), Marina Andreea Baboi (60 m), Andrei Marius Gag (súlylökés), Alina Rotaru (távolugrás), Bianca Răzor (800 m), Claudia Bobocea (1500 m és 3000 m), Daniela Stanciu (magasugrás), Alexandru Terpezan (60 m), Ionuț Neagoe (60 m), Dorin Andrei Rusu (1500 m) és Florentina-Costina Iusco (távolugrás) rajtol majd el piros-sárga-kék színekben, miközben a hármasugró Andreea Panțuroiu sérülés miatt nem tudott szerdán elutazni a kontinensviadalra.

Elsőként amúgy Rezmiveș szerzett korábban kvótát a seregszemlére.

A ploiești-i klub Máramaros megyei sportolója azzal a céllal utazott el, hogy egyéni legjobbját túlszárnyalja 60 méteren.

„Bízom benne, hogy bejutok az elődöntőbe, ott pedig már bármi megtörténhet. Én optimista vagyok, az álmom pedig, hogy úgy tartsanak majd számon, mint az egyik legjobb atlétát ezen a rövid sprinttávon” – nyilatkozta a 21 éves sportoló. Ő két évvel ezelőtt, a belgrádi kontinensviadalon is bejutott az elődöntőbe, az akkori 6.79 másodperces idejét pedig azóta 6.69-re javította.

Optimista volt indulás előtt Kanizsay Magdolna edző tanítványa, a mindössze 19 éves kolozsvári sprinter, Miklós Andrea is. A sportági szövetség hivatalos honlapján úgy fogalmazott, hogy bár meg­győződése, hogy nagyon erős lesz a mezőny, szeretne szép sikert elérni. Fedett pályán jelenleg ő az országos bajnok 400 méteren, az idei döntőben klubtársát, a Bukaresti CSM-t képviselő Bianca Răzort és a Kolozsvári CSU kötelékébe tartozó Sanda Belgyant is legyőzte. Az Eb-szintet egy isztambuli versenyen 53.89-as idővel érte el.

Az Eb-döntőbe viszont a dobóatlétának, Andrei Gagnak van a legnagyobb esélye bejutni,

ugyanakkor meglátása szerint a súlylökés rendkívül sokat fejlődött az elmúlt években, ezért rendkívül nehéz feladat vár rá Skóciában. „Ebben a szakágban a legnagyobb kihívás az egészség megőrzése. Nagyon könnyű edzenem, de mivel nálunk nincsenek meg a sportágban fejlett országok által biztosított körülmények, nagyon nehéz egy kolosszális edzésmunka után megfelelően regenerálódni” – mutatott rá, bízva azért abban, hogy a tornán tökéletes állapotban lesz a minél jobb eredmény elérése érdekében.

Súlylökésben vannak elvárásai a magyarországi atlétikának is, hiszen Márton Anita féléves kihagyás után visszatérve már 18.64 méterig jutott idén. Az ország első világbajnoka indulás előtt rámutatott, hogy szerinte az aranyéremhez 19 méter feletti dobás kellene, ő arra törekszik majd, hogy egyéni idei legjobbját Glasgow-ban is elérje. „Erőnlétileg ott tartok, ahol tavaly ilyenkor, technikailag kell még javulnom” – mondta.

Piros-fehér-zöld színekben, mint ismeretes, tizenhárom atléta rajtol el a kontinensviadalon,

a legnagyobb hiányzónak a világbajnoki bronzérmes gátfutó Baji Balázs és az két évvel ezelőtti fedett pályás Eb-n bronzérmes többpróbázó Zsivoczky-Farkas Györgyi számítanak.

Mindketten sérülés miatt maradnak le a viadalról. Ezzel együtt Gyulai Miklós, a magyar szövetség (MASZ) elnöke szerint a tizenhárom fős létszám így is magasnak számít, hiszen nem rendelkeznek állandó fedett csarnokkal. E heti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az év fő versenye a dohai szabadtéri világbajnokság lesz, de a fedett Eb-n is jó teljesítményre számít az indulóktól.