Élménnyel átlépni a betegség szabta határokat – János Henrietta Tímea önkénteskoordinátor a Yuppi tábor kezelési módszereiről

2019. február 28., 13:40

A krónikus betegséggel küzdő gyerekek és kamaszok személyiségének, énképének és magabiztosságának fejlesztését tűzte ki célul a Yuppi tábor szervezőcsapata. 

Segítő kezek a sikerélményben. Az önkéntesek arra biztatják a gyerekeket, hogy merjenek szembenézni a személyre szabott kihívásokkal Fotó: Facebook/Yuppi Camp

– A betegség típusa és a korosztály szerint négy ingyenes élménytábort szerveztek a Maros megyei Mezősályin. Hogyan telik egy önkéntes, úgynevezett YuppiManó napja a kempingben? Mi tartozik a feladatai közé?

– Az önkéntesek, feladatkörük szerint három csoportba sorolhatók. A HáziManók a kísérők, akik a teljes napot a gyerekekkel töltik, a reggeli rituálétól kezdve az esti szabad foglalkozásig. A MenőManók élménydús programokat tartanak, személyre szabott kihívásokat állítanak a táborozók elé a különböző tevékenységek során. A DokiManók pedig folyamatosan figyelik a gyerekek egészségi állapotát, civilbe öltözve jelen vannak a programok helyszínén, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak. Önkénteseinknek nemcsak a felügyelés és szabályalkotás, hanem a gyerekekkel együtt megélt tapasztalás és támasznyújtás is feladatuk.

– Tavaly összesen 153 táborozót láttatok vendégül az ország 21 különböző megyéjéből. Hányan vesznek részt a tábori foglalkozások megszervezésében, lebonyolításában?

– Ahány gyerek van, annyi önkéntes – ez a szabály. A létszám általában az adott programtípus függvényében változik, mivel a táborozók a tevékenységek egy részén nyolc-tíz fős csoportokban, a többi részén pedig mind együtt vesznek részt. Táboronként átlagban negyvenöt, évente százötven az önkéntesek száma. Évről évre egyre több családnak, gyereknek tudunk gyógyító élményeket ajándékozni, tehát növekszik az önkéntesek száma is.

– Milyen feltételei vannak a jelentkezésnek, kell-e bármilyen képességgel, készségekkel rendelkezzen az önkéntes?

– Feltétel a huszadik életév betöltése, különösebb szakmai képesítést nem várunk el. Az önkéntességnél fontos szempont a nyitottság és a motiváció a gyerekekkel való foglalkozáshoz. Ám vannak programok, ahol előny az előzetes tapasztalat, ilyen a lovaglás, íjászat, evezés, mászás. Az alapvetően szükséges szakmai tudást megkapják a képzés során az érdeklődők.

– Mikor szervezitek ezeket a kurzusokat?

– Májusban önkéntesképző hétvégét tartunk. Ennek célja a csapatépítés és az élményterápia módszerével való megismerkedés, hogy mindenki tisztában legyen saját szerepével, feladatával. A gyerekek táborba érkezése előtti két napon is képzést tartunk, ekkor már sokkal gyakorlatiasabban készülünk a programokra és a gyerekek fogadására.

– A Yuppi Tábormozgalom Egyesület az első olyan romániai szervezet, amely a forradalmian új élményterápia módszerét használja. Hogyan kell elképzelni ezt a gyógykezelést?

– Az élményterápia vagy más néven terápiás rekreáció olyan módszerek összességét képezi, amelyeknek célja a gyerekek személyiségének, énképének és magabiztosságának fejlesztése. A játékos feladatok során a kicsik olyan helyzetekkel szembesülnek, amelyek kihívást jelentenek számukra. Ezek személyre szabott helyzetek, mindig a gyerek dönt, hogy vállalja-e a próbatételt.

Mi azért vagyunk mellettük, hogy biztassuk őket: merjenek szembenézni, a személyre szabott jelleg miatt biztosított, hogy sikerélményük lesz. Rávilágítunk a sikerre, tudatosítjuk bennük azt, hogy az a teljesítmény, amit ő nyújtott, mit mond el róla.”

A kör pedig újabb, magasabb szintű kihívásokkal és azokat követően sikerélményekkel folytatódik. Bátorság, figyelmesség, segítőkészség, kitartás, olyan erények, amelyeket a mindennapokban elővehetnek, hogy átsegítsék őket azokon a pillanatokon, amikor azt érzik, a betegségük határokat szab nekik.

– Az élményterápia a beteg gyerekeken kívül a szervezőkre, önkéntesekre is hatással van?

– Táborunkat a gyerekeknek szervezzük, viszont az önkéntesek is nagy mennyiségű élményt, információt halmoznak fel tíz nap alatt. Különböző elvárásokkal és képességekkel érkeznek. Meg kell felelniük egy szerepnek, és a táborban derül ki, hogy az mennyire testhezálló. Nehéz helyzetekben a táborvezetők végigsegítik őket a problémamegoldási folyamatokon, sikerélménnyé faragva ezeket. Így hát a Manókon is észrevehető fejlődés, hogy több az, amivel távoznak, mint amivel érkeztek. Amióta az életem szerves része a Yuppi, nyitottabb lettem, önbizalommal tudok kiállni magamért és az ötleteimért. Megmutatta, mekkora hatással vagyunk egymásra. Felelősséggel tartozunk, végig kell gondolnunk, hogyan mondunk el valamit egymásnak, mert az megmarad, és magunkkal visszük.

Főcze Tímea

Várják a táborozókat és önkénteseketIdén is négy Yuppi tábort szerveznek Mezősályin: diabéteszes kisgyerekeknek (július 12–21.), diabéteszes kamaszoknak (július 25. – augusztus 4.), onkológiai vagy autoimmun betegséggel küzdő gyerekek és kamaszok részére (augusztus 16–25.) és családoknak, ahol az onkológiai beteg gyerek 0–9 éves (augusztus 28. – szeptember 1.). Az önkéntesek jelentkezési határideje március 10. További információk a www.yuppicamp.ro oldalon és a volunteer@yuppicamp.ro címen érhetők el.