Iróniával megidézett balkáni világ – Matei Vișniec új darabjának ősbemutatóját tartják a nagyváradi Szigligeti Színházban

Kiss Judit 2019. február 28., 09:21

Nem kevés iróniával idézi meg a Balkán világát Matei Vișniec Franciaországban élő, világhírű román drámaíró Napnyugat Expressz című darabja, amelynek magyar nyelvű ősbemutatóját a nagyváradi Szigligeti Színházban tartják pénteken.

Matei Vişniec Napnyugat Expressz című drámája a Balkán dekadens világával szembesíti a nézőt Fotó: Szigligeti Színház

Matei Vișniec Franciaországban élő, világhírű román drámaíró egyik legfrissebb színpadi művének ősbemutatójával folytatódik az évad a nagyváradi Szigligeti Színházban:

a szerző jelenlétében mutatja be pénteken 19 órától a társulat a Napnyugat Expressz című nagyszínpadi produkciót.

Az ősbemutató rendezője Zakariás Zalán, a premiert megelőzően 17 órától rendhagyó közönségtalálkozóra hívják az érdeklődőket – közölte a társulat.

A Napnyugat Expressz rendkívüli éleslátással elemzi a Kelet-Európa-sztereotípiákat, s nem kevés iróniával idézi meg a Balkán világát, ahol a legkeményebb dolgokat és meglepetéseket az élet tartalmazza. A készülődő produkcióról a rendező korábban elmondta:

Vișniec költői színházi formanyelve nagyon alkalmas arra, hogy a Balkán e dekadens világával sűrítetten szembesítsen. A most bemutatandó előadás túl azon, hogy magyar nyelvű ősbemutató, még egy nagyon fontos újdonságot tartalmaz: Vișniec egy olyan szövegverziót küldött nekem, amelynek egyes jeleneteit sem nyomtatásban, sem színpadon nem olvashatta-láthatta a közönség”

– nyilatkozta a rendező.

A költőként, próza- és drámaíróként egyaránt számontartott Vișniec jelenleg az egyik legkifinomultabb hangú szerző az európai irodalomban, aki francia és román nyelven egyaránt alkot. A nagyváradi közönség számára sem ismeretlen szerzővel 17 órától beszélgetnek a színház munkatársai, elsősorban Balkán-trilógia című kötete és annak inspirációs forrása kapcsán.

A helyszínen a szerző legújabb drámáit tartalmazó kiadás, valamint korábbi kötetek is megvásárolhatóak lesznek. Az előadás március 1-jei bemutatóját követő előadásokat március 2-án és 3-án láthatja a Szigligeti Színház közönsége.