Együttes fellépésre szegődtek a Kárpát-medencei magyar politikai alakulatok vezetői Kolozsváron

Rostás Szabolcs 2019. február 22., 19:59

Ünnepélyes fogadalmat tettek a Kárpát-medencei magyar politikai alakulatok vezetői az RMDSZ Kolozsváron zajló kongresszusán pénteken, hogy együttes erővel lépnek fel a magyar közösségek érdekében az Európai Unióban.

Semjén Zsolt kormányfőhelyettes a határon túli magyar pártok vezetőivel Fotó: Rostás Szabolcs

A legnagyobb magyarországi és a határon túli magyar politikai szervezetek választott vezetőiként, az Európai Néppárt közös frakciójának tagjaiként az alakulatok vezetői azt vallják, hogy a nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezés sikere a magyar összefogásnak köszönhető. Ennek jegyében folytatják munkájukat az őshonos kisebbségek védelmében.

„Célunk egy európai kisebbségvédelmi törvény elfogadtatása. Azért küzdünk, hogy a magyar embereknek szülőföldjükön az otthonmaradáshoz megfelelő életkörülményeket biztosítsunk. Azért dolgozunk, hogy az Európai Unió segítse ezt a folyamatot, a támogatások nőjenek, ne csökkenjenek” – szerepel a nyilatkozatban.

A Kárpát-medencei pártok vezetői leszögezik, a magyarság jövőjét egy erős Európában képzelik el, amely képes megvédeni határait, kultúráját, polgárait. „Ezért össze kell fognunk, és együttes erővel kell képviselnünk a magyar nemzetet az Európai Unióban is” – szögezi le az állásfoglalás. A Kárpát-medencei magyar politikai alakulatok vezetői tisztelettel kérik a magyarokat a Kárpát-medence minden szegletében, hogy erősítsék a magyar összefogást, vegyenek részt a májusi európai parlamenti választásokon.

Fotó: Rostás Szabolcs

A Kárpát-medencei Nyilatkozatnak elnevezett állásfoglalást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, a KDNP elnökével együtt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, továbbá Menyhárt József, a felvidéki Magyar Koalíció Pártja (MKP), Pásztor István, a Vajdasági Magyarok Szövetsége (VMSZ), valamint Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetője látta el kézjegyével az RMDSZ kolozsvári kongresszusa első napjának zárómozzanataként.