„Nem migránsok!” – Egymásnak esett a magyar kormány és az ellenzék a venezuelai magyarok befogadása kapcsán

Krónika 2019. február 21., 14:35

Felháborodásának adott hangot a venezuelai magyarok „lemigránsozása” miatt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön.

Semjén Zsolt kormányfőhelyettes Fotó: Biró István

„Kikérjük magunknak, hogy a liberális sajtó lemigránsozza a venezuelai magyarokat. Ők nem migránsok” – mondta a politikus az MTI-nek. A kereszténydemokrata politikus hozzátette, minden magyar, legyen a világ bármely pontján, ha bajba kerül, számíthat az anyaországra

Semjén Zsolt arra utalt, hogy sajtóhírek szerint a kormány több száz, magyar felmenőkkel rendelkező venezuelai menekültet fogadott be.

Ennek kapcsán a Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel a Fideszt, hogy regisztrálja magát bevándorlást támogató szervezetként és fizesse be a bevándorlási különadót. A Gyurcsány Ferenc volt kormányfő vezette ellenzéki alakulat ügyvezető alelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján az Index cikkére hivatkozott, amely szerint a magyar állam eddig mintegy háromszáz menekültet fogadott be a súlyos politikai és gazdasági káoszba süllyedt Venezuelából. Molnár Csaba azt mondta, hogy az évek óta menekültellenes „gyűlöletkampányt” folytató kormány titokban fogadta be a menekülteket. Az EP-képviselő hangsúlyozta, nem azzal van problémájuk, hogy a kabinet menekülteken segít, hanem azzal, hogy hosszú idő óta ennek ellenkezőjével kampányol.

„A kormány ezzel a lépéssel maga ismerte be, hogy csak riogatja az embereket, a szavakban bevándorlásellenes kabinet a bevándorlás egyik legjelentősebb támogatója lett” – idézte az MTI a politikust. Az ügyvezetőt alelnököt szembesítették azzal, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már 2017 augusztusában a Külhoni Magyarságért Díjak átadásán azt üzente a venezuelai magyarságnak: Magyarország a hazájuk, bármikor jöhetnek, családostul is, és azok is, akik már nem tudnak magyarul, mert Magyarország minden segítséget meg fog adni nekik. Molnár Csaba azt felelte, hogy Semjén Zsolt „akkor is hazudott”, ahogy csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is hazudik az ügyben. „A most befogadottak korábban nem jártak Magyarországon, nem beszélnek magyarul és nem ismerik a magyar kultúrát, pontosan annyira magyarok, mint azok az ukránok, akik most sorra buknak le azzal, hogy csalással szereztek állampolgárságot” – mondta a DK politikusa.

Arra a felvetésre, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter rámutatott, a befogadás nem titokban történt, Molnár azt válaszolta, hogy Gulyás Gergelynek „általában azt sem szoktam elhinni, amit kérdez, a kormánynak és a kormány tagjainak lételeme a hazudozás”.