Kerékpárutat építhetnek Kalotaszegen az egykori vasút nyomvonalán

Krónika 2019. február 20., 16:34

Kedvezően döntött a szenátus arról az RMDSZ-es javaslatról, amelynek értelmében a kalotaszegi önkormányzatok – Bánffyhunyad, Kalotaszentkirály és Kiskalota – tulajdonába helyezik át a helyi, egykori vasútvonal területét. A nyomvonalon kerékpárút épülhet.

Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

A 15 kilométer hosszúra tervezett kerékpárutat európai uniós finanszírozásból építené meg a három önkormányzat – számolt be hírlevelében az RMDSZ.

A helyi közösség kérése volt a kezdeményezés, amelyet egyöntetűen fogadott el a szenátus plénuma”

– nyilatkozta Cseke Attila a szavazást követően. A szövetség frakcióvezetője hozzátette: támogatandó kezdeményezés, hiszen a nyomvonalon 1998 óta nem működik vasút, a bicikliút pedig hasznos lesz a helyiek számára és a turizmus fellendítése szempontjából is. A tervezetről a képviselőház is dönt, majd ezt követően léphet érvénybe.

Amint arról beszámoltunk, Maros megyében is hasonló terveket szövögetnek: Marosvásárhelyt Szovátával összekötő kerékpárutat szeretne kiépíteni a megyei önkormányzat a húsz évvel ezelőtt felszámolt nyárádmenti kisvasút töltésén. Az érintett települések támogatják az ötletet.

{K1}