Székelyföldi IT-konferencia a gazdasági innovációs ismeretek továbbadásáról

Krónika 2019. február 20., 14:24

Az információtechnológia és az innováció témakörében rendeznek szakmai konferenciát február 21-én, csütörtökön Csíkszeredában a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen, valamint 22-én, pénteken Székelyudvarhelyen a Hargita Business Centerben.

Fotó: Pixabay.com

A konferencia célja a székelyföldi gazdasági innováció oktatása képzett IT-szakemberek segítségével olyan ismeretekre, amelyek a közgazdaság szolgálatában állnak. A szervezők szerint a témaválasztás azért is indokolt, mivel fejlett technológiai világunkban minden az informatikai megoldások köré csoportosul, szinte nem lehet olyan ágazatot találni, amely nem az informatikai innovációs megoldásoknak köszönhetően fejlődik, és ez alól nem kivétel a gazdasági és a bankszektor sem.

„Cél a vállalatok általános versenyképességének javítására irányuló lépések, eszközök bemutatása. A gazdasági téma állandó aktualitása és folyamatosan megújuló természete, magyar és székelyföldi szempontból kiemelkedően fontos volta is indokolja egy olyan szakmai diskurzus megteremtését, folytatását, mely lehetőséget biztosít a gazdaság területén dolgozók, valamint a téma iránt érdeklődők számára, hogy hiteles szakemberek segítségével tárgyalhassák meg az új tendenciákat” – nyilatkozta a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány (PADE) támogatásával megvalósuló konferencia kapcsán Lukács László szervező.

Másik fontos aspektusa a konferenciának, hogy szervesen be szeretnék vonni a középiskolásokat és az egyetemistákat.

Ezért a rendezvénysorozat partnere a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem, a székelyudvarhelyi U-Hub Mentorprogram, a Székelyföldi Vállalkozók és Egyesületek Szövetsége, valamint a magyarországi Infotárs és a Sebastian Tamás által elindított Rocket Shepherd-program. A regionális és globális beágyazottság olyan szempontjait kívánják megvilágítani, melyek révén a magyar és a székelyföldi gazdasági szakma, azzal karöltve pedig az IT-szakma iránt érdeklődő körök információhoz juthatnak, továbbá véleményezhetik, alakíthatják is a székely-magyar szakmai és tudományos gondolkodást.

A témát teljes körűen lefedő előadásokkal a konferencia szervezőinek célja a szakmai diskurzus megteremtése, egyfajta tudományos műhely, platform továbbvitele, ahol hozzáértő szakemberek és a pályára készülő, tanulmányaikat végző hallgatók megoszthatják egymással gondolataikat, kutatási tapasztalataikat. „Az interdiszciplinaritás jól láthatóan megvalósul az informatika és a gazdaság elválaszthatatlan együttműködéseként, mint az IT innovációs megoldások bemutatása a gazdaság szolgálatában. A nevelés terén pedig azáltal, hogy nagyfokú diákságot vonunk be, kellőképpen elérjük a kívánt célt. Sőt mindezek mellet a konferencia teret és lehetőséget ad arra, hogy elindítsuk a székelyföldi mentorációs programot, amelyet közép és hosszú távon tervezünk hazai és magyarországi szakemberek bevonásával” – közölte Lukács László a konferenciáról, amelyen a minél szélesebb körű szakmai részvétel lehetőségének biztosítása érdekében nem kérnek részvételi díjat.

Egyébként az Informatikus Fiatalok a Társadalomért (Infótárs) Egyesület 2017 elején alakult azzal az elsődleges céllal, hogy szélesebb körben megismertesse a fiatalokkal az IT/ICT ágazatban történő elhelyezkedés körülményeit, megmutassa az ágazatban elérhető állások előnyeit, illetve segítse az érdeklődők szakmai fejlődését. Az egyesület megalakulása óta nemzetközi szemlélettel tevékenykedik, éppen ezért tagjai között erdélyi, kárpátaljai, illetve székelyföldi fiatalok is jelen vannak.

Az egyesület különböző programok, műhelylátogatások és workshopok keretében segíti a fiatalokat abban, hogy teljesebb képet kapjanak arról, miként működik az ágazat, mennyire sokrétű az informatika, illetve hogy milyen lehetőségei vannak az egyetemről frissen kikerült fiatalnak a munkaerőpiacon. A mostani konferencia egyik nagy hozadéka lehet a szervezők szerint, hogy a már együttműködő sapientiás fiatalok mellé újabb fiatal tehetségeket tudjanak bevonni.