Hároméves „viszony” a DNA-val – a korrupcióellenes ügyészség még vádat sem emelt Antal Árpád ellen

Bíró Blanka 2019. február 20., 13:40

A korrupcióellenes ügyészség csaknem napra pontosan három évvel ezelőtt házkutatásokkal, kihallgatásokkal, korlátozó intézkedésekkel „esett neki” Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesternek, ám az elmúlt másfél évben gyakorlatilag semmi nem történt.

Nem kívánt odafigyelés. Antal Árpád: el tudtam volna képzelni az életemet ilyen tapasztalat nélkül, de ami nem öl meg, az megerősít Fotó: Vargyasi Levente

Három évvel ezelőtt tartott házkutatást az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester otthonában, irodájában, a városházán és munkatársai lakásán, majd álarcos csendőrök kíséretében, elsötétített kisbuszban Bukarestbe szállították kihallgatásra. Másfél év után a nyomozó hatóság minden korlátozó intézkedést, a hatósági felügyeletet is megszüntette, majd az azt követő másfél év alatt semmit nem lépett az ügyben: az eljárást nem szüntették meg, de vádat sem emeltek.

„Ezzel az üggyel kapcsolatban kérdésekre nem tudok válaszolni, mert nekem is csak kérdéseim vannak” – mondta megkeresésünkre Antal Árpád. Felidézte, három évvel ezelőtt, február 17-én a csörgőóra helyett a csendőrök ébresztették őt és családját az otthonukban.

Néhány hónappal az önkormányzati választások előtt gyakorlatilag felforgatták az egész várost. Akkor nagyon sürgős volt, és végül három év alatt semmit nem léptek ebben az ügyben”

– fogalmazott a polgármester. Hozzátette, két hónapra eltiltották hivatala gyakorlásától, egy évig megtiltották, hogy elhagyja az országot, és másfél évig volt érvényben a hatósági felügyelet, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy

több mint száz alkalommal kellett jelentkeznie a rendőrségen.

„Aztán szép lassan megszűntek a korlátozások. Először azt oldották fel, hogy nem gyakorolhatom a tisztségemet, majd azt, hogy nem mehettem külföldre, végül a hatósági felügyeletet is megszüntették. Az ügyben azóta sem hozott döntést a nyomozó hatóság, nem zárta le, és nem is továbbította a bíróságra. Csak sejtem, mi volt ezzel a céljuk” – összegezte Antal Árpád.

Az RMDSZ-es elöljáró úgy érzi, higgadtan, emelt fővel tudott reagálni a történtekre, nem volt rá olyan hatással, ami megváltoztatta volna nemzetpolitikai nézeteit. „Egy élettapasztalat, amiből tanulni lehet. Én úgy érzem, erősebb lettem; megtapasztaltam, kire számíthatok az ilyen helyzetekben, és ki örül annak, ha az ember bajban van. El tudtam volna képzelni az életemet ilyen tapasztalat nélkül, de ami nem öl meg, az megerősít” – mondta a polgármester.

Mint ismeretes, a DNA három évvel ezelőtt közölte:

azzal gyanúsítják Antal Árpád polgármestert, hogy az eredeti rendeltetéstől eltérően használta fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) felvett hitelt.

Az EBRD viszont úgy nyilatkozott, hogy minden finanszírozott beruházást figyelemmel követnek, és a sepsiszentgyörgyi hitel ügyében nem merült fel, hogy nem rendeltetésszerűen használták fel. Antal Árpád első perctől kezdve cáfolta a vádakat, hangsúlyozva, törvényesen jártak el az EBRD-vel kötött hitelszerződés lebonyolításában: azt a bank is folyamatosan ellenőrizte és rendben találta.


Magyar elöljárók „vergődése” a DNA hálójában

Hosszan elhúzódnak más székelyföldi magyar elöljárók DNA-s ügyei is. Borboly Csabát, a Hargita Megyei Tanács elnökét 2013-ban vádolta meg a korrupcióellenes ügyészség a közérdek ellen elkövetett többrendbeli hivatali visszaéléssel, magánokirat-hamisításra való többrendbeli felbujtással, hamisított közokirat felhasználására való felbujtással, közokirat-hamisítással, illetve rágalmazó feljelentéssel; vele együtt további tizenkét személyt küldtek a vádlottak padjára. A DNA szerint a vádlottak két megyei út, a Felsőboldogfalvától Erdővidékre vezető 131-es, és a Csíkrákost Lóvésszel összekötő 124-es számú megyei út felújítása kapcsán több mint 4,8 millió lejjel károsították meg Hargita megyét. A vádirat szerint az összeg a megőrzésre hagyott, ám a valóságban nem létező építési anyagok értékéből, valamint a közbeszerzési eljárásokról kizárt cégek ajánlatai és a tulajdonképpen leszerződött munkálatok értéke közötti különbségekből adódik. Borboly ügyében idén januárban a negyedik bíró látott hozzá a Hargita megyei törvényszéken a per tárgyalásának vezetéséhez, miután az egy éve megbízott korábbi bírót versenyvizsga után a Brassó megyei törvényszék elnökének nevezték ki. A két korábbi bíró közül egyik szintén Brassóba tért vissza, a másikat korrupciós bűncselekmény miatt elítélték.
Régen „pattant ki” Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos ügye is. Csíkszereda polgármesterét és alpolgármesterét a 2015 áprilisában végrehajtott házkutatások után vették őrizetbe, majd hatósági felügyelet alá kerültek, végül az Országos Korrupcióellenes Ügyészség Rádulyt háromrendbeli hivatali visszaéléssel és érdekkonfliktussal, Szőkét pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolta meg. A pert a DNA kérésére 2016 márciusa óta a Maros megyei törvényszék tárgyalja, mert a vádhatóság fenntartásokat fogalmazott meg a Hargita megyei törvényszék bíráinak pártatlanságával kapcsolatban. A legutóbbi, január végi tárgyaláson az elöljárók ügyvédei kértek halasztást, az újabb tárgyalás ma esedékes.