Nem zárják ki a Kövesi-ügyben eljáró ügyészt – Az európai liberálisok is védelmükbe vették a DNA egykori vezetőjét

Balogh Levente 2019. február 18., 21:19

Elutasította hétfőn Augustin Lazăr főügyész Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) volt főügyésze kérelmét, és nem zárta ki az ellene folytatott eljárásból Constantin Stant, az eljárást folytató ügyészségi főosztály vezetőjét.

Laura Codruţa Kövesi Fotó: Simion Mechno/Agerpres

Kövesi ellen a Sebastian Ghiţă volt parlamenti képviselő decemberben tett feljelentése nyomán indult eljárás, miután a korrupciós vádak elől Szerbiába menekült üzletember-politikus azzal vádolja: személyesen szólította fel arra 2011-ben, hogy állja az Országos Befektetési Alap (FNI) nevű piramisjáték csalás miatt elítélt egykori vezetője, Nicolae Popa repülővel történő hazaszállítását Indonéziából. Kövesi ellen hivatali visszaélés, kenőpénz elfogadása és hamis tanúzás miatt indult eljárás.

Kövesi pénteken, az ügyészi főosztályon lezajlott első kihallgatásán kérte az ügyészi főosztály vezetője, illetve az ügyön dolgozó ügyész, Adina Florea lecserélését, arra hivatkozva, hogy nem pártatlanok. A Florea lecserélésére vonatkozó kérést Gheorghe Stan még pénteken elutasította. A legfőbb ügyész arra hivatkozva utasította el Stan kizárását, hogy a büntető törvénykönyv tiltja egy olyan ügyész kizárását egy eljárásból, aki maga is az ügyet érintő kizárásokról dönthet. Kövesi azért tartotta Stant részrehajlónak, mert ő volt az igazságügyi felügyelet alelnöke, amikor őt fegyelmi vétségek elkövetésével gyanúsították meg.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter is úgy vélekedett, indokolatlan Kövesi Stan kizárására vonatkozó kérelme, hiszen nem ő foglalkozik az ellene zajló eljárással.

Eközben Kövesi védelmében lépett fel Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) európai parlamenti frakcióvezetője. Verhofstadt Sophie in’t Veld liberális EP-képviselővel közösen levelet írt Antonio Tajaninak, az EP elnökének, amelyben felkéri: védje meg Kövesit az ellene „a román kormány által indított támadással” szemben, és tegye lehetővé, hogy az eljárás ellenére is részt vegyen az európai főügyész kijelölését megelőző meghallgatáson.

Egyébként az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) négy kérdést tett fel a kormánynak, miután Kövesi panaszt emelt a menesztése miatt. Többek között arra kérdeznek rá, hogy alkalmat biztosítottak-e a méltányos eljárásra és álláspontja kifejtésére. Mint ismeretes, a volt főügyész leváltását Toader kezdeményezte, de mivel az államfő nem akarta meneszteni, az alkotmánybíróság kényszerítette a leváltására.

„Beszántanák” a Kövesit vizsgáló főosztályt

Közben az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) közölte: a Kövesi ellen eljárást folytató főosztály felszámolását kezdeményezi, mivel azt politikai eszköznek tekinti. Raluca Turcan, az alakulat alelnöke közölte: a párt elnöksége hétfői ülésén eldöntötte, hogy törvénytervezetet nyújt be a főosztály felszámolásáról, az ugyanis szerintük a kormányzó Szociáldemokrata Párt, valamint a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (PSD–ALDE) alkotta tandem „politikai eszköze mindazok megfélemlítésére és eltávolítására, akik eljárást indítottak az elmúlt években a korrupt személyek ellen”. Múlt héten a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is jelezte, hasonló törvénytervezet benyújtását fontolgatja.

Popa: Băsescu is érintett

Megszólalt az ügyben az az érintett, aki miatt a feljelentés született: Nicolae Popa az Antena 3 hírcsatornának nyilatkozva azt állította, az ügyben Kövesin kívül más, akkor magas pozícióban levő személyek is érintettek, akiknek szintén „fizetniük kell”. Állítása szerint például Traian Băsescu volt államfő érintettsége „közismert”.

Băsescu ugyanakkor azt mondta: a célja az volt, hogy sikerüljön hazahozni azt az embert, akit százezrek megkárosítása miatt jogerősen elítéltek. Mint kifejtette, Popa hazaszállítása nem volt egyszerű, mivel nem az Interpol közölte a romániai hatóságokkal, hogy a FNI volt vezetője Indonéziában tartózkodik, hanem egy „partnerszolgálat”, amely az ázsiai országban is tevékenykedett. Ez tájékoztatta a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI), rákérdezve, hogy szeretnék-e hazaszállítani Popát. Ennek nyomán ő maga is egyeztetett az indonéz államfővel, megkérve, hogy támogassa Popa hazavitelét.

Traian Băsescu hozzátette ugyanakkor: amennyiben beigazolódik a vád, hogy Kövesi Ghiţától követelt pénzt Popa hazaszállításának finanszírozására, akkor az ügyésznőnek felelnie kell. Mint ismeretes, Kövesi és az ellenzék vádja szerint az ellene zajló eljárást szándékosan időzítették erre az időszakra, amikor meghallgatásra készült Brüsszelbe az európai ügyészi tisztségbe való kinevezés kapcsán, hogy megakadályozzák, hogy ő nyerje el a tisztséget.