Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok a bukaresti Ady-gimnáziumon megjelent magyarellenes felirat ügyében

Bede Laura 2019. február 18., 18:53

Hivatalból indított eljárást a bukaresti rendőr-főkapitányság azok után, hogy a hétvégén újból magyarellenes feliratok jelentek meg a fővárosi, magyar tannyelvű Ady Endre Líceum kerítésén.

Az elkövető magyar nyelven is üzent Fotó: Pap Csongor/Maszol

Két hónap leforgása alatt másodszorra jelentek meg román nacionalista feliratok a hétvégén a bukaresti magyar tannyelvű Ady Endre Líceum kerítésén. A Maszol portál hétfőn arról adott hírt, hogy a tanintézet kerítésére magyarul az „Erdely egy roman fold”, továbbá románul a „Noi suntem romani, noi suntem aici pe veci stapani” (Románok vagyunk, e föld urai mindörökké mi vagyunk) feliratot festették fel.

Trif Olga, az iskola igazgatója az MTI-nek elmondta, feljelentést tett a rendőrségen, de a helyszínelés után az iskola egyik alkalmazottja és az önkormányzat már hétfőn délelőtt eltüntette a feliratokat.

Hozzátette, a magyaroknak „üzenő” feliratokon kívül az elkövetők horogkeresztet és a Dinamo jelét is felfestették a kerítésre.

Diana Sarca, a bukaresti rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn délután arról tájékoztatta a Krónikát, hogy hivatalból indítottak eljárást rongálás gyanújával, illetve a 2002/31-es számú kormányrendelet megsértése miatt. Utóbbi a fasiszta, rasszista és xenofób szervezetek és jelképek betiltásáról rendelkezik, illetve tiltja olyan személyiségek kultuszának népszerűsítését, akik emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el. A szóvivő közölte, a rendőrök hétfőn délután kiszálltak a helyszínre, ahol a tervek szerint begyűjtötték a térfigyelő kamerák felvételeit az elkövető azonosítása érdekében. Érdekes, hogy a rendőrségi szóvivő állítása szerint a hatóság csak a Krónika érdeklődése után értesült a történtekről, és nem bejelentésre, hanem hivatalból indított eljárást.

Trif Olga iskolaigazgató az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, nem lehet véletlen, hogy a – magyar–román mérkőzésnek tekintett – Sepsi OSK–Dinamo futballmérkőzés után egy héttel történt újabb ilyen incidens. Mint mondta, decemberben is a Dinamo egyik szurkolója festette fel az iskola kerítésére a „Gyűlöljük a bozgorokat” feliratot; szerinte a rendőrség azóta azonosította és megbírságolta a tettest. Arra a kérdésre, hogy miként értelmezhető a magyar nyelvű „figyelmeztetés” az egyetlen magyar tannyelvű bukaresti iskola kerítésén, Trif Olga elismerte: nyilvánvalóan a magyar közösségnek szól az üzenet. Ugyanakkor leszögezte: a magyar tannyelvű iskola az 1990-ben történt önállósodás óta nem volt gyűlölködő megnyilvánulások célpontja, igazgatóként ő az önkormányzat és a szaktárca részéről is mindig támogató szándékot tapasztalt.

A bukaresti Ady-gimnázium kerítésére festett szöveg arra emlékezteti a magyarokat, hogy „ki az úr a román földön” Fotó: Pap Csongor/Maszol

Diana Sarca, a bukaresti rendőr-főkapitányság szóvivője a Krónika érdeklődésére azt mondta, jelenleg nincsenek információi a tavalyi ügy fejleményeiről, ezért nem tudja megerősíteni, hogy azonosították az akkori elkövetőt.