Felébredt a kómából a főbe lőtt magyarói járókelő – bocsánatot kért a rendőrség

Szucher Ervin 2019. február 18., 15:19

A kolozsvári orvosoknak sikerült felébreszteniük azt a mesterséges kómában tartott magyarói nőt, akit február 8-án este egy rendőr véletlenül főbe lőtt a Maros megyei településen. A rendőrség elnézést kért az incidensért.

Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

A műtéten átesett Lovász Hajnalt hétfő délután helikopterrel Kolozsvárról a marosvásárhelyi sürgősségi kórházba szállították, ahol továbbra is orvosi felügyelet alatt tartják. Az 59 éves nő állapota lényegesen javult:

nemcsak hogy túl van az életveszélyen, de lekerült a gépekről, kommunikál és mozgatja a végtagjait.

Bár fia, ifj. Lovász József a baleset óta eltelt közel tíz nap alatt még nem találkozhatott édesanyjával, az orvosi jelentés alapján rendkívül derűlátónak mutatkozott. Ugyanakkor elújságolta, hogy a napokban

a szászrégeni rendőrkapitányság két vezetője is felkereste: az intézmény támogatásáról biztosította, ugyanakkor elnézést kért a történtekért.

Amint korábban megírtuk, Dumitru Bâltag Maros megyei rendőrfőkapitány kategorikusan elutasította a bocsánatkérés lehetőségét. Ezt azzal magyarázta, hogy ezzel az „úri gesztussal” a rendőrség annak látszatát keltené, hogy beismeri hibáját. Bâltag úgy véli, a nőt megsebesítő rendőr nem tévedett.

{K1}

Ugyanígy gondolkodik Gheorghe Costea, a megye főügyésze is, aki szerint majd akkor kell a rendőrségnek elnézést kérnie, amikor jogerős ítélet születik az ügyben, és ebben vétkesnek mondják ki a karhatalom emberét. Bár egy autó után lőtt ki hat golyót, nemcsak hogy nem találta el a Szászrégentől Borziatelepig száguldó személygépkocsit, de megsebesítette az utcán lépegető egyetlen járókelőt.

A hatóságok továbbra sem kívánják felfedni a „kétbalkezes” rendőr kilétét.

Azzal próbálják tisztára mosni, hogy kénytelen volt elsütni revolverét, hiszen a Magyarón keresztül száguldozó sofőr veszélybe sodorta az életét.

Mint ismeretes, a szászrégeni rendőrök február 8-án este rutinellenőrzés céljából akartak megállítani egy személygépkocsit, amelynek sofőrje azonban a jelzés ellenére továbbhajtott. A rendőrségi jelentés szerint a közlekedés-rendészet munkatársai a nyomába eredtek, és értesítették az ügyről a marosvécsi rendőröket is. Utóbbiak Magyarón azonosították az autót, de mivel hiába jeleztek a nagy sebességgel közeledő sofőrnek, hogy álljon meg, az tovább hajtott. Ekkor az egyik rendőr rálőtt a gépkocsira, így próbálva megállásra kényszeríteni a vezetőt.