Nagyváradról is indulhat zarándokvonat a pápa június 1-jei csíksomlyói szentmiséjére

Krónika 2019. február 14., 14:45

Nagyváradról is indulhat zarándokvonat Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói szentmiséjére. Sepsiszentgyörgyön bejelentették: a város kétezer szálláshelyet ajánl fel iskolai kollégiumaiban és sportlétesítményeiben a pápalátogatás időszakára.

Fotó: Barabás Ákos

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök szerkesztőségünkhöz csütörtökön eljuttatott körlevelében arról tájékoztat, hogy különvonat indítását kérelmezte az illetékes szervektől Nagyvárad–Élesd–Csíkszereda útvonalon. A püspök közölte, miközben egyházmegyéje több plébániája már lefoglalta a szállítást biztosító buszt Csíksomlyóra, arra biztatja a híveket, válasszák a vonattal történő utazási módot, mert ezzel is könnyíthetnek a szervezők munkáján, például a parkolás, bejutás szempontjából.

A nagyváradi egyházfő közölte azt is, hogy a pápalátogatás előkészítéseként imakártyákat nyomtatnak és juttatnak el híveikhez.

Az imakártya mellett plakát is készül, amelyet minden templom bejáratánál, látható helyre kifüggesztenek. „A pápalátogatásig ajánlom azt is, hogy teremtsünk olyan lehetőségeket, amikor többet beszélhetünk szentatyánk életéről, munkálkodásáról, tanításáról, üzeneteiről” – szerepel a körlevélben. Böcskei László püspök szerint a romániai katolikus egyház – benne az erdélyi, partiumi és bánsági történelmi egyházmegyék – olyan esemény előtt áll, amelyet nem csak rendkívülinek, de jogosan nevezhetünk történelmi eseménynek. „Ferenc pápa 2019. május 31-június 2. között tervezett látogatása egy olyan esemény, amely hatással van nem csak az itt élő katolikusok, hanem egész társadalmunk életére, és közösségeink fejlődését, összekovácsolódását szolgálhatja” – állapítja meg a nagyváradi püspök.

Különben a katolikus egyház az elkövetkező időszakban készül közölni a zarándoklat megszervezéséhez szükséges információkat a plébániai hivatalokkal, beleértve a regisztrációval kapcsolatos tudnivalókat. A Krónika úgy tudja, a pápa június elsejei szentmiséjének idejére kordonokkal körbekerítik a csíksomlyói kegyhelyet és a hegynyerget, ahová csak előzetes regisztrációval lehet majd belépni.

A Magyar Államvasutak Zrt. és a Misszió Tours utazási iroda január végén jelentette be, hogy zarándokvonatot indítanak három magyarországi helyszínről Csíksomlyóra a pápalátogatás alkalmából. Május 31-én Budapestről, Szombathelyről és Miskolcról indulnak vonatok, amelyeket Püspökladányban összekapcsolnak; a zarándokvonat innentől egy 17 kocsiból álló szerelvényként folytatja útját. A vonat másnap reggel ér Csíksomlyóra, ahol a zarándokok részt vesznek a szentatya latin nyelvű szentmiséjén, majd délután visszaindulnak Magyarországra.

Ezzel egy időben Antal Árpád polgármester csütörtökön bejelentette: Sepsiszentgyörgy kétezer szálláshelyet ajánl fel a város iskolai kollégiumaiban és sportlétesítményeiben Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának időszakára. Az önkormányzat ingyenes szálláshelyeket ajánl fel, és arra is készül, hogy teával és zsíros kenyérrel is megvendégelje a zarándokokat. Az elöljáró reményének adott hangot, hogy a sepsiszentgyörgyi emberek is befogadnak zarándokokat. Mint mondta, azt szeretné, hogy a székelyföldi emberek lehetőséget lássanak arra, hogy megmutassák, milyen a székely vendégszeretet.