Lia Olguţa Vasilescu ráunt az államfő elutasítására, és már nem akar miniszter lenni

Krónika 2019. február 12., 21:38

Úgy döntöttem, hogy visszavonom a kormányfőhelyettesi és fejlesztési miniszteri tisztséget célzó jelöltségemet – jelentette be kedd este Lia Olguţa Vasilescu, miután erről egyeztetett Liviu Dragneával, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével.

Lia Olguţa Vasilescu Fotó: Psd.ro

A politikus közösségi oldalán azzal indokolta a döntést, hogy ha az alkotmánybírósághoz fordulna, a határozatra legalább egy, másfél hónapot kell várni, ami akadályozná a kormányzat hatékony működését. „Hisz egy fontos miniszter hiányozna éppen akkor, amikor Románia tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét” – írta Facebook-bejegyzésében a volt munkaügyi miniszter.

Klaus Johannis államfő legutóbb múlt csütörtökön tagadta meg a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik legbefolyásosabb alelnökének, Lia Olguţa Vasilescu volt munkaügyi miniszternek a kinevezését a miniszterelnök-helyettesi ranggal együtt járó regionális fejlesztési tárca élére.

A Viorica Dăncilă kormányfőhöz címzett levelében Johannis azzal érvel, hogy Vasilescu semmilyen tapasztalattal vagy szakképesítéssel nem rendelkezik azokon a területeken, amelyek irányítására jelölték, ezért másik jelölt kiválasztására szólította fel a kormányfőt. Az államfő Vasilescu nyilvános kirohanásait, vádaskodásait és az igazságszolgáltatásra általa gyakorolt nyomást is kifogásolta. Bár Johannis már legalább négyszer megtagadta a szociáldemokrata kormányfő miniszterjelöltjeinek kinevezését, a mostani leveléből kiderül, hogy ezt tekinti az első elutasításnak, a korábbi, „hiánypótlási” felszólításait, amikor például a jelöltek büntetlen előéletéről kért írásos igazolást, nem számolja.

A bukaresti kormány átalakítása körüli politikai csata még tavaly novemberben kezdődött. A PSD akkor nyolc miniszterének lecseréléséről döntött, de két miniszterjelöltjét Johannis elutasította, majd amikor a kormányfő helyettük két újabb jelölttel állt elő, az elnök elnapolta a döntést arra hivatkozva, hogy a PSD túl sűrűn váltogatja tárcavezetőit.