Teljesen leáll a légiközlekedés szerdán Belgiumban, törölték a romániai járatokat is

Krónika 2019. február 12., 19:13

Teljesen leáll a légiközlekedés szerdán Belgiumban az országos sztrájk miatt, amelyhez a légiforgalmi irányítók is csatlakoztak – jelentették be kedden Brüsszelben. A Wizz Air bejelentette, hogy törölte Belgiumba tartó romániai járatait.

A Wizz Air romániai járatait is érinti a belgiumi munkabeszüntetés Fotó: 123RF

A belgiumi légtér irányítását végző vállalat arról számolt be, hogy a munkabeszüntetés okozta bizonytalanság miatt kedd este 10 órától 24 órán keresztül egyetlen járat indítására vagy fogadására sem adnak engedélyt. Ez alól csak a kormányzati, katonai és vészhelyzeti repülések jelentenek kivételt.

A cég szóvivője közölte, a sztrájk nem érinti a belga légteret 8000 méter fölötti magasságban átszelő repülőgépeket, mivel azok forgalmát az európai légiforgalmi irányítást összehangoló szervezet (Eurocontrol) maastrichti központja kezeli.

A magaslégtérben haladó járatok repülési útvonalát nem változtatják meg.

A Wizz Air kedden este a Krónikát arról tájékoztatta, hogy a belgiumi munkabeszüntetés miatt szerdán törölni kénytelen a Romániából Brüsszelbe, illetve a belga fővárosból Romániába tartó járatait. A fapados légitársaság szerint február 14-ére, csütörtökre teszik át a Kolozsvár és Charleroi, a Charleroi és Kolozsvár, a Temesvár–Charleroi, a Charleroi–Temesvár, a Bukarest– Charleroi, továbbá a Charleroi–Bukarest között közlekedő légi járatokat. A Wizz Air közölte, az érintett járatokra jegyet váltó ügyfeleket telefonon és e-mailen keresztül értesítik a változásról.

Az MTI szerint egyelőre nem tudni pontosan, hogy összesen hány járatot, illetve utast érint a belgiumi fennakadás, de az biztos, hogy tízezrekről van szó. Bennfentes források szerint az akció megzavarja a NATO szerdán kezdődő védelmi miniszteri ülését, egyes résztvevők valószínűleg késve fognak megérkezni. A legnagyobb belga szakszervezetek által bejelentett általános munkabeszüntetés számos más szektorra is kiterjed február 13-án, egyebek mellett a közhivatalokra, a rendőrségre, a kórházakra, a tömegközlekedésre és a postára is.

Sajtóhírek szerint a tiltakozók béremelést, jobb munkakörülményeket, magasabb jövőbeli nyugdíjakat követelnek.