Költségvetés: Klaus Johannis államfő szerint a titkosszolgálatoktól való forrásmegvonás sérülékennyé teszi az országot

MTI 2019. február 12., 18:18

Az ország biztonságát kockáztató populizmussal vádolja Klaus Johannis román államfő a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Pártot (PSD), amiért annak elnöke a titkosszolgálatoktól vonna el költségvetési forrásokat.

Johannis a politikai pártoknak juttatandó, megnövelt állami finanszírozás miatt is bírálta a PSD-t Fotó: Presidency.ro

Az elnöki hivatal honlapján megjelent keddi közleményével a jobboldali államfő a parlamentben zajló költségvetési vitát próbálja befolyásolni.

A bukaresti kormány jelentős késéssel, múlt pénteken terjesztette elő az idei évre vonatkozó költségvetés-tervezetét, amelynek szakbizottsági vitájára és parlamenti megerősítésére egy hetet szánt a bukaresti szociálliberális kormánytöbbség.

A tervezethez nemcsak az – azt túlságos optimizmusa miatt bíráló – ellenzék terjesztett be módosító indítványt, hanem Liviu Dragnea PSD-elnök is, aki azt javasolta, hogy vonjanak el 10 millió lejt a titkosszolgálatok szerinte túlméretezett költségvetéséből és fordítsák azt egészségügyi programokra, köztük a gyerekek számára ingyenesen biztosítandó D-vitamin beszerzésére.

Johannis szerint csak egy kicsinyes, cinikus és felelőtlen politikus állíthatja szembe a nemzetbiztonságot a polgárok egészségével, azt sugallva, hogy a titkosszolgálatok miatt nem jut elég pénz az egészségügyre.

Az elnök azt kérte a parlamenttől, hogy a legfelsőbb védelmi tanács által decemberben jóváhagyott szinten biztosítsa a titkosszolgálatok finanszírozását.

„A PSD újabb populista kezdeményezése sérülékennyé teszi Romániát, amelynek egy bizonytalan geopolitikai térségben a NATO-országokkal szembeni növekvő fenyegetésekkel kell szembenéznie” – állítja a román államfő.

Johannis a politikai pártoknak juttatandó, megnövelt állami finanszírozás miatt is bírálta a PSD-t, amelynek szerinte inkább az autópálya-építésre, a kórházak felújítására, vagy a vízvezeték és csatornázás nélküli iskolák korszerűsítésére kellene több pénzt fordítania.

A Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) 2,4 milliárd, a Speciális Távközlési Szolgálatnak (STS) 604 millió, a kormányőrségnek 233 millió, a Külföldi Hírszerző Szolgálatnak 309 millió lejt irányoztak elő a költségvetés-tervezetben – emlékeztetett a Mediafax hírügynökség.