Tőkés László EP-képviselő Strasbourgban követelte a temesvári Magyar Ház restitúcióját

Krónika 2019. február 12., 17:49

A kommunizmus idején elkobzott, több magyar intézménynek otthont adó temesvári Magyar Ház visszaszolgáltatásáért szállt síkra Strasbourgban Tőkés László európai parlamenti képviselő.

Megszabadulna a magyar intézményektől és szállodát hozna létre a temesvári Magyar Házban az épület tulajdonosa

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT ) elnöke az uniós törvényhozásban hétfőn elhangzott egyperces felszólalásában ismertette, hogy a Székely László műépítész tervei alapján 1930-ban elkészült, műemlék értékű reprezentatív középület a temesvári magyar közösség önkéntes adományaiból valósult meg.

Tőkés közölte, bár a Ceaușescu-diktatúra bukását követően a forradalom elindításában kezdeményező szerepet játszó magyarság joggal várta el, hogy az önkényesen elkobzott Magyar Házat visszajuttassák tulajdonába, ez harminc évnyi pereskedés után sem történt meg.

Sőt a Bánság fővárosában élő magyarok ez év elején megdöbbenéssel értesültek arról, hogy tulajdonosa szállodává akarja átalakítani az ingatlant.

„Temesvár Európa kulturális fővárosa lesz 2021-ben. Ennek és a város multikulturális örökségének megcsúfolását jelentené a Magyar Ház végleges elidegenítése és jogtalan eltulajdonlása” – állapította meg az európai parlamentben Tőkés. Rámutatott, Románia a mai napig nem hajlandó a magyar közösség és egyházai elbitorolt, államosított ingatlanait teljes egészükben jogos tulajdonosaiknak visszaszolgáltatni, európai kötelezettségvállalásait is megszegve ezáltal.

Marossy Zoltán, az RMDSZ Temes megyei szervezetének elnöke januárban úgy nyilatkozott: a temesvári polgármesteri hivatal közvitára bocsátotta, hogy mélygarázst építene a telekre, amelyen az épület is áll. Egy 1990-es elnöki rendeletnek, és egy későbbi bírósági ítéletnek megfelelően az épület első emeletén maradhatott a Heti Új Szó szerkesztősége, amely egyik fenntartójának, az RMDSZ megyei szervezetének is irodát biztosít a termeiben.