Tovább nőtt az átlagbér – az IT-szektor átlagfizetése csaknem 7000 lejre emelkedett

Bálint Eszter 2019. február 12., 12:09

Romániában a legrosszabbul továbbra is a vendéglátásban dolgozók keresnek, akik átlagosan havi 1657 lejt kapnak. Az IT-szektor átlagfizetése ennek több mint négyszerese.

Nem fizet túl jól. Változatlanul a vendéglátásban a legalacsonyabb az átlagbér Fotó: Barabás Ákos

Tavaly decemberben 4938 lej volt a bruttó átlagbér, 6 százalékkal több, mint egy hónappal korábban. A nettó összeg 2957 lej volt, ami 165 lejjel, vagyis 5,9 százalékkal haladja meg a novemberi szintet – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által hétfőn nyilvánosságra hozott adatsorokból.

2017 decemberéhez viszonyítva 12,5 százalékkal nőtt a nettó átlagbér.

A legnagyobb fizetések változatlanul az IT-szektorban voltak, az ágazatban a nettó átlagbér elérte a 6888 lejt, a legkevesebbet, átlagosan 1657 lejt pedig a vendéglátásban dolgozók vitték haza Romániában.

A legnagyobb mértékben, 51,4 százalékkal a kőszénkitermelésben dolgozók fizetése nőtt, majd 38,7 százalékkal a raktározás és a szállítmányozás melléktevékenységei következtek. 18,5 és 23,5 százalék közötti mértékben nőttek eközben a fizetések a pénzügyi közvetítő szektorban (leszámítva a biztosításokat), a kőolaj és kőszén feldolgozásával készülő termékeket előállító ágazatban, a fémfeldolgozásban, az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás), a vegyiparban és a más kitermelési tevékenységek kategóriába tartozó vállalatoknál. 10 és 15,5 százalék közötti értékkel vihettek haza többet az ingatlanközvetítő ágazatban, a távközlés terén, a más közlekedési eszközöket gyártó cégeknél, a vízgazdálkodásban, a biztosítási ágazatban, a nyugdíjbiztosítások terén (leszámítva az állami nyugdíjalapot) vagy a közúti szállításban dolgozók.

A legnagyobb mértékben, 14,9 százalékkal a fémkitermelés terén dolgozók fizetése csökkent tavaly decemberben.

0,5 és 3 százalék közötti zsugorodással az erdészet és fakitermelés (beleértve a halászatot és az akvakultúrát), a légi szállítás, valamint a bútorgyártás következett.

Ami a közszférát illeti, előző hónaphoz képest 2,4 százalékkal nőtt a tanügyben dolgozók fizetése, az egészségügyben és szociális ellátásban 1,8 százalékkal, a közigazgatásban pedig 0,3 százalékkal emelkedett decemberben a nettó átlagbér.