Euro 2020: nincs pánikhangulat – edzőtáborhelyszínként ajánlott három Ilfov megyei sportbázist az UEFA az Eb-re

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2019. február 11., 11:20

Nem készült vészforgatókönyvvel az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a bukaresti stadionépítések késése miatt, hanem edzőtáborhelyszínként ajánlott három Ilfov megyei sportbázist a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságra összeállított katalógusában. 

Szorít az idő. Mindössze egy év maradt a ghenceai Steaua aréna befejezésére Fotó: CNI

Mogoșoaia, Berceni és Vo­lun­tari sportbázisait ajánlja lehetséges „főhadiszállásként” az Európai Labdarúgó-szö­vetség (UEFA) január végére elkészült katalógusa a 2020-as kontinensviadal kapcsán, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) hétvégi közleménye pedig kiemeli, hogy ez a három helyszín a kezdetben is szerepelt a bukaresti pályázatban. A hazai szervezet amiatt tartotta fontosnak ezt tisztázni, mert a hazai sportsajtó alapján az UEFA azért jelölte ki ezeket az Ilfov megyei stadionokat, mert esélytelennek tartja, hogy az edzőpályának szánt fővárosi arénák újjáépítése határidőre elkészüljön.

Arról már több alkalommal is beszámoltunk, hogy a 2020-as jubileumi seregszemle társházigazdájaként Bukarest négy stadionjának a felújítását vállalta, ám ezek közül immár

csak a rögbiszövetséghez tartozó Diadalív (Arcul de Triumf) stadionjának korszerűsítésére látnak reális esélyt a szakemberek.

A Steaua ghenceai arénájának újjáépítését ugyan már elkezdték, de a 30 ezer férőhelyes, modern aréna befejezésére alig több mint egy év maradt – ahhoz, hogy jövő tavaszra elkészüljön, és a szükséges hitelesítési eljárás után nyáron használható legyen az Eb-n.

Ugyanakkorra kellene elkészüljön a Rapid giulești-i arénája is, amelyet bár egy hónapja bezártak, a munkálatokat még nem kezdték meg. A tulajdonosi háttér tisztázásának jogi procedúrája miatt a

Dinamo Ștefan cel Mare úti arénájának újjáépítéséről már korábban lemondtak,

ezért a kormány garanciavállalása ellenére a szervezést koordináló Gheorghe Popescu is csak reménykedni tud abban, hogy a négyből három létesítmény elkészül 2020 áprilisáig.

Az FRF hétvégi közleményében hangsúlyozta viszont: az UEFA nem kényszermegoldásként ajánlja most Mogoșoaia, Berceni és Voluntari sportbázisait, hanem ezek eredetileg is lehetséges edzőtáborhelyszínként voltak megnevezve. „A sportszolgáltatások katalógusa a 2020-as Eb-re a későbbiekben kibővül majd az edzőstadionok és szállodák listájával azon csapatok számára, akik egyetlen mérkőzést játszanak majd Bukarestben. Ezeket még senki sem nevezte meg, mert még nem kérte az UEFA” – magyarázta a szövetség. Megjegyezték,

az edzőtáborozáshoz bérelhető létesítmények költségeit az azt igénylő válogatottak fizetik majd, az edzőstadionok használatáért viszont nem kell majd fizetniük a jubileumi seregszemle érintettjeinek.

Az FRF emlékeztet egy korábbi közleményére is, amelyben e hó elején tájékoztatatott arról, hogy két külön kategóriába sorolják a szervezéshez szükséges létesítményeket, így a Romániába hosszabb időre érkező válogatottak számára edzőtáborhelyszínekkel készülnek, míg az „egymeccses” vendégek a fővárosi stadionok közül választhatnak majd.

A 2020-as Európa-bajnokság alkalmával, mint ismeretes, a C csoport június 14-ére, 18-ára és 22-ére tervezett mérkőzéseit, valamint a június 29-ei nyolcaddöntőt rendezik majd a bukaresti Național Arenában. Budapest ugyancsak három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek lesz a házigazdája.