Hirdetőoszlopként használt városházi torony: reklámfelirat ékteleníti a Marosvásárhely jelképének számító építészeti kincset

Szucher Ervin 2019. február 08., 14:52

Szakértők és városlakók számára is visszatetszőnek tűnik, hogy a prefektúra hirdetőoszlopnak használja a régi, szecessziós stílusban épült marosvásárhelyi városháza hatvan méter magas tornyát. 

Uniós takarásban. A mostani óriásmolinó Románia hat hónapos EU-elnökségét hirdeti Fotó: Haáz Vince

Számos marosvásárhelyi lakó számára visszatetszőnek tűnt, hogy a prefektúra hirdetőoszlopnak kezdi használni a régi, szecessziós stílusban épült városháza hatvan méter magas tornyát. A centenáriumi év lejárta után

a kormányhivatal eltávolította az épületrészt eltakaró óriászászlót, helyette azonban egy reklámfeliratot helyezett el.

Ezen a hatóság Románia európai uniós elnökségét hirdeti, amely január elsején kezdődött, és június utolsó napjáig tart. Így az ideiglenes molinó vélhetően hat hónapon keresztül „ékesíti” a város jelképének számító építészeti kincset.

Mint megtudtuk, nem Mircea Duşa újonnan kinevezett prefektus partizánakciójáról van szó, a kormány országszerte elrendelte a prefektúrák „ünneplőbe öltöztetését”. Marosvásárhelyen a múlt század első éveiben a Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján épült egykori város-, ma megyeháza erkélyére szándékozták kitenni a hirdetést, azonban az ősszel kinevezett kormánymegbízott azt szerénynek találta, és egy nagyobb, látványosabb „lepedőt” rendelt. Ehhez képest a bukaresti Victoria-palota – amely semmiképpen nem számít építészeti remekműnek, és csak nehezen, mindössze 2004-ben került fel a műemlékek listájára – megúszta különösebb díszítés nélkül: a kormány beérte az alkalomra készült lógó és felirat kivetítésével.

Fotó: Haáz Vince

Megkeresésünkre Keresztes Géza marosvásárhelyi műemlékvédelmi szakember úgy vélekedett, azontúl hogy

a függőleges pozícióban kifeszített molinó takar bizonyos építészeti elemeket, rontja az épület aspektusát.

Mint mondta, A kategóriás műemlékről lévén szó, bármilyen beavatkozás, amely ha ideiglenesen is, de változtat az ingatlan arculatán, engedélyköteles. „Ebben a városban, amint valakinek valami eszébe jut, kibiggyeszti, akár egy reklámot vagy cégtáblát a főtéri épület falára. Lásd a bezászlózott templomokat vagy újabban, a régi városháza tornyát” – adott hangot nemtetszésének a szakember. Kérdésünkre, hogy az épület ügykezelőjeként a megyei önkormányzat miért hunyt szemet a reklámfelirat kifüggesztésekor, Péter Ferenc elnök leszögezte, a prefektúra csak a javítások vagy beruházások alkalmával fordul kérdéssel vagy pontosabban kéréssel a tanácshoz, ugyanis a kormányhivatalnak nincs elkülönített pénze az épület-karbantartásra. Mindemellett Péter sem tartja szerencsés megoldásnak a torony részleges eltakarását.

A város főépítésze, Dana Miheţ nem talál semmi kivetnivalót a toronyról csüngő molinóban. Előbb azt nyilatkozta lapunknak, hogy az ideiglenesen kifüggesztett feliratok nem engedélykötelesek, később azt, hogy a polgármesteri hivatal közterületért felelős osztálya engedélyezte a molinó elhelyezését.